Šta bi tek Dončić radio protiv nezrelih pubertetlija?
Foto: EPA

Luku Dončića smatraju najvećom nadom još od LBJ-a

Šta bi tek Dončić radio protiv nezrelih pubertetlija?

E. Škorić

Luka Dončić oduševio je sve partijama na Evropskom prvenstvu.

Za mladog Slovenca mnogi su naravno i ranije znali, kada je kao veliki talent zaigrao u Real Madridu, gdje se na njega ozbiljno računalo tokom sezone, ali eksplodirao je na Eurobasketu. 

Zajedno s Goranom Dragićem donio je Slovencima zlato i definitivno je sada po mnogima zreo za prvog pika na narednom NBA Draftu. 

U NBA ligi su oduševljeni Dončićem, mada se po starom običaju tamošnji poznavatelji košarke često pitaju koliko može parirati drugim igračima u NBA ligi zbog svojih atletskih sposobnosti, ali njegova košarkaška inteligencija je ono što nemaju ni neki veliki evropski i američki košarkaški majstori.

"Više je nego očito da u povijesti nije bilo takvog kandidata. Dobro, normalno je da se javljaju pitanja o njegovim atletskim mogućnostima, ali s obzirom na njegovu razinu eksplozivnosti i brzine koju NBA traži od vanjskog igrača, ovaj tip je nešto posebno", napisao je jedan od NBA skauta na Hoopshype.com stranici, ali je zbog pravila lige ipak ostao anoniman.

"Dončić je legitiman kandidat da postane prvi izbor na Draftu, što nije uspjelo nijednom evropskom igraču koji igra na takvoj poziciji. Čelnici timova, posebno oni koji biraju među prvima, preferiraju atletske vještine, ali s ovim je sve drugačije. Nikada nisam vidio tako moćnog i svestranog vanjskog igrača iz Evrope", naveo je američki skaut.

Dončić je visok 201 cm, a merički kolumnist Brandon Jefferson je par mjeseci ranije najbolje objasnio Dončića.

'Kad bi Dončića stavili u bilo koju američku srednju školu, bio bi superzvijezda. Vidjeli smo što sve radi u konkurenciji najboljih evropskih momčadi protiv super iskusnih igrača koji su prošli sve. Zamislite što bi radio protiv naših nezrelih pubertetlija. Evropa nije imala ovakvu nadu i ovaj mladić bi mogao postati najbolji Evropljanin svih vremena, veći i od Nowitzkog. No ne treba ga ograničavati samo na Evropu. Za mene, on je najveća košarkaška nada od LeBrona Jamesa. Kad ih usporedim, LeBronova prednost su, naravno, nevjerojatne fizičke predispozicije. Što se tiče košarkaške inteligencije je 18-godišnji Dončić ravan 18-godišnjem Jamesu, dok je mnogo bolji u šutu izvana".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi