Stršljenovi prkose velikanima

Stršljenovi prkose velikanima

Nakon strašnog uragana Katrina, koji je prije nekoliko godina razorio New Orleans, ovaj grad u saveznoj državi Louissiana ponovo je u centru medijske pažnje u SAD-u.

Prošle godine su igrači New Orleans Saintsa u grad donijeli prvi naslov prvaka NFL-a, a nakon prvih mjesec dana nove NBA sezone jedina neporažena momčad lige su New Orleans Hornetsi. Hornetsi su u prvih osam utakmica upisali isto toliko pobjeda, iako to niko nije očekivao.

Šta je to što se preko noći promijenilo u New Orleansu? Šta je to što je dovelo do toga da se Hornetsi od jedne od najgorih odbrambenih momčadi prošle sezone pretvore u najbolju ove? Desilo se nekoliko zaista pozitivnih promjena tokom pauze između dvije sezone, i danas je to vidljivo na rezultatima kluba.

Iz Portlanda je doveden Monty Williams, koji je tamo pet godina bio asistent, učio je kako se igra prava odbrana, a čim je stigao u Hornetse promijenio je način razmišljanja igrača. Ipak, da bi to napravio trebao mu je neko ko bi bio primjer ostalim. Taj neko je Trevor Ariza, koji je doveden nakon samo jedne odigrane sezone u Houstonu, a prethodno je bio starter u šampionskoj generaciji Lakersa kod Phila Jacksona.

To su dvije najvažnije promjene, ali bilo je ih je još dosta. Tyson Chandler je bio u velikom padu, pa su ga poslali u Dallas, a na mjesto startnog centra stigao je Emeka Okafor. Okafor je nekoliko godina bio jedan od igrača koji je obećavao, a ove sezone u dresu Hornetsa pokazuje kako ima potencijal da bude All-Star igrač dugo godina.

Marco Belinelli je u Torontu pokazao da je još jedan u nizu dobrih evropskih igrača koji je posljednjih godina stigao u ligu, Willie Green je iza sebe imao osam sezona u NBA ligi, Jason Smith je kvalitetan igrač s klupe, kao i Jerryd Bayless. Na draftu su uzeli Quincyja Pondextera, a iz Lakersa doveli centra DJ Mbengu.

Darren Collison i Marcus Thornton su bili igrači istih igračkih kvaliteta, istih godina, pa je dolazilo do male zavisti. Jedan je bio višak, pa je Collison poslan u Pacerse, a veću minutažu je na beku dobio Thornton. Dolazak ovih igrača popravio je atmosferu u momčadi, pa je Chris Paul zaboravio na odlazak, kao i David West. Williams je uspio napraviti dobru hemiju među igračima, a rezultat toga je odličan rezultat nakon prvih osam utakmica.

Hornetsi prosječno postižu 99.1 poen po utakmici, a primaju samo 89.9 poena po čemu su najbolja odbrambena ekipa lige. Niko im u osam utakmica nije zabio 100 poena, a zadnje tri niko nije uspio dobaciti ni do 90. Jedna nova petorka Hornetsa izgleda strašno.

Chris Paul ima prosjek od 17 poena i 10.3 asistencije po utakmici, David West 16.8 poena i 6.3 skoka, Emeka Okafor je na 12.5 poena i 8.6 skokova, Marco Belinelli je na 12.5 poena, a Trevor Ariza na 10.3 poena i 5 skokova. Širina klupe je velika prednost za Hornetse.

Green, Smith, Pondexter, Bayless i Thornton su igrači koji u svakom trenutku mogu pomoći starterima na parketu, a posebna priča je iskusni Predrag Stojaković. Peja je odigrao samo tri utakmice u kojima je prosječno upisao 7 poena po utakmici, ubacio je pet trica iz 11 pokušaja. Amerikanci su izračunali da je Peja najbolji šuter u konkurenciji igrača visokih 208 cm i više.

Momcima iz jednog od najljepših američkih gradova zasad sve ide kako treba, ali sigurno je da će doći i porazi. Dosta je mladih igrača kojima će biti potreban savjet u takvoj situaciji. Williams će tek tada pokazati kakav je trener, ali ima upravo Stojakovića i Westa, te Paula koji je izrastao u ponajboljeg playa lige.

Uz njih trojicu, Arizu i Okafora, Hornetsi mogu daleko ove sezone. Doigravanje im ne bi trebalo izmaći, a igra koju forsiraju plijeni oči. Snažna odbrana, bez koje nema uspjeha, i odlična kontrola lopte u napadu, ono je što ćemo kod Hornetsa ove sezone često gledati. A na kraju sezone će možda biti nasljednici Saintsa, a Chris Paul Drew Breesa. Ili je to ipak malo preoptimistično.

NAPOMENA: TEKST JE PISAN PRIJE SINOĆNJEG PORAZA OD DALLASA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.