Šveđani deklasirali Armeniju i obezbijedili plasman dalje

Treća pobjeda Švedske u pretkvalifikacijama

Šveđani deklasirali Armeniju i obezbijedili plasman dalje

D. Rakanović

Reprezentacija Švedske deklasirala je na domaćem parketu Armeniju rezultatom 93:72 u petom kolu pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. 

Izabranici Vedrana Bosnića odlično su otvorili utakmicu i već nakon nekoliko minuta igre napravili osjetniju prednost (12:5). Do kraja prvog perioda Šveđani igraju odličnu odbranu, pa stiču dvocifrenu prednost (23:10). 

U drugom periodu Armenci uspijevaju da se stabilizuju u napadu, ali igraju veoma lošu odbranu, i dopuštaju Šveđanima da ubace veliki broj poena. Razigrali su se Gaddefors i Massamva pa je prednost domaćina na poluvremenu iznosila 23 poena razlike (56:33). 

Na otvaranju trećeg perioda Armenija predvođena Boatrightom uspijeva napraviti seriju 9:2 i smanjiti zaostatak na 16 poena (58:42). Ipak, Eriksson sa četiri vezana poena vraća prednost na 20 poena. Šveđani su do kraja perioda kontrolisali igru i rezultat, tako da su na ulasku u posljednji period imali prednost od 23 poena (73:50). 

U posljednjoj četvrtini Šveđani su rutinski priveli utakmicu kraju i upisali treću pobjedu u pretkvalifikacijama čime su obezbijedili plasman u kvalifikacije za SP jer imaju bolje međusobne skorove i sa Armenijom i Bosnom i Hercegovinom. 

U pobjedničkoj reprezentaciji Borg je postigao 16 poena. Pratili su ga Gaddefors sa 15 i Massamba sa 13 poena, a dvocifreni su bili i Spires sa 12 i Eriksson sa 10 postignutih poena. 

U selekciji Armenije istakao se Ryan Boatright koji je ubacio 32 poena, uz to je imao osam skokova i pet asistencija. Istakao se i Chrabascz sa 17 poena.

Nakon petog kola u Grupi A BiH, Armenija i Švedska imaju omjer od tri pobjede i dva poraza, dok je na posljednjem mjestu Slovačka sa jednom pobjedom i četiri poraza. U posljednjem kolu pobjednik duela između Armenije i BiH plasiraće se u kvalifikacije, pošto je, podjećanja radi, Švedska zbog boljeg omjera protiv obje reprezentacije obezbijedila plasman u kvalifikacije. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi