Teksaški obračun pripao šampionima, Harden "zatrpao" Lakerse
Foto: epa.eu

Počela nova sezona NBA lige

Teksaški obračun pripao šampionima, Harden "zatrpao" Lakerse

Zvanično je počela nova sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, a sa njom su ljubitelji NBA košarke došli na svoje. Fanovi NBA lige iz naše domovine od ove sezone imati će razlog više da ne spavaju, a on se zove Jusuf Nurkić.

Sjajni mladi centar biće drugi bh. igrač koji će nastupiti u NBA ligi, nakon kapitena naše najbolje košarkaške selekcije. Ipak, u noći sa utorka na srijedu dvojica bh. košarkaša nisu bili na parketu, a igrala su se tri utakmice. 

U prvoj noći nove sezone na parketu su bili i aktuelni prvaci NBA lige, San Antonio Spursi. Popularne Mamuze su na svom terenu, u teksaškom derbiju, slavile sa svega pola razlike protiv Dallas Mavericksa, a rezultat je na kraju glasio 101:100.

Fantastičnu noć imao je argentinski veteran u redovima San Antonija. Manu Ginobili je za nešto više od 27 minuta ubacio 20 poena, uz 6/7 za dva poena. Najefikasniji u redovima domaćeg tima bio je Parker sa 23 poena, dok je Tim Duncan ubilježio double-double učinak od 14 poena i 13 skokova.

Poenterski naraspoloženiji na ovome meču bio je Monta Ellisa sa 26 ubačenih poena, dok je Dirk Nowitzki ubacio 18 poena. Ipak, ovaj njihov učinak imao bi mnogo veću vrijednost da je pogodio šut sa zvukom sirene za pobjedu Mavsa. Ovako je ona otišla na stranu domaćina.

Pelicansi su u drugom duelu večeri bez puno problema savladali Orlando, a nakon posljednjeg zvižduka na semaforu je stajalo 101:83 u korist sastav iz New Orleansa. Anthony Davis je predvodio domaću ekipu sa 26 poena i 17 skokova, dok je identičan broj skokova u redovima Pelikana imao i Emre Asik, uz nešto skromniji poenterski učinak (14). Davis je sjajnu podršku imao u liku Ryana Andersona koji je sa 22 poena dao značajan doprinos u prvo ovosezonskoj pobjedi svog tima.

Tobias Harris je sa 25 poena bio najefikasniji igrač gostiju, dok je crnogorski reprezentativac Nikola Vučević ubacio 15 poena, te imao nevjerovatna 23 skoka, od čega 18 u fazi odbrane.

U posljednjem duelu na otvaranju nove sezone NBA lige Houston Rocketsi su slavili sigurnu pobjedu na gostovanju kod LA Lakersa, a rezultat je na kraju glasio 90:108. Kobe Bryant je u svom zvaničnom povratku za nešto manje od 30 minuta ubacio 19 poena, ali oni nisu bili pravi odgovor na raspucanog Hardena. Bek Rocketsa je sa 32 poena zatrpao koš Jezeraša, dok je Howard svom bivšem timu ubacio 13 poena, ali zabilježio i 11 skokova.

Rezultati:
San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 101:100
New Orleans Pelicans – Orlando Magic 101:84
Los Angeles Lakers - Houston Rockets 90:108

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti