Timovi iz Eurolige donose odluku o igračima za kvalifikacije

FIBA i Euroliga bez ikakvog dogovora

Timovi iz Eurolige donose odluku o igračima za kvalifikacije

M. Šljivak

Pojedine reprezentacije koje učestvuju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine najavile su pozivanje najboljih košarkaša u nacionalni tim.

Kalendar kvalifikacija poklapa se sa evropskim takmičenjima, ali i sezonom u NBA ligi, pa reprezentacije neće moći da računaju na najbolje igrače.

Međutim, postoji mogućnost da se ipak dopusti nastup u nacionalnom timu igračima koji igraju najkvalitetnije evropsko takmičenje.

Euroliga je jasno u ljeto 2016. godine poručila kako oni ne mogu zabraniti igračima nastup za reprezentaciju. Međutim, promijenili su mišljenje i sada većina klubova ne želi pustiti košarkaše na okupljanje selekcija tokom sezone.

FIBA je pokušala da nađe rješenje koje bi bilo dobro za obje strane. Ipak, čelnici Eurolige ne žele da mijenjaju kalendar i napravljena je prava zbrka u svijetu košarke.

Na kraju će konačnu odluku o nastupu košarkaša u nacionalnim selekcijama vjerovatno imati klubovi. Oni će na kraju odlučivati o svemu, pa postoji mogućnost da pojedine reprezentacije ipak dobiju značajna pojačanja za kvalifikacije koje počinju 23. novembra.

Međutim, velika većina ekipa koje nastupaju u Euroligi nema namjeru da pusti najbolje igrače. Kalendar je jednostavno previše zgusnut, igraju se veoma važne utakmice i niko ne želi da ostane bez igrača u tom periodu.

Problemima u svijetu košarke još uvijek se ne nazire kraj. FIBA i Euroliga su u konstantnom sukobu, NBA je svijet za sebe i s njima se ne može ni pričati.

Na kraju će najviše ispaštati nacionalni timovi, koji vjerovatno neće imati najbolje igrače na raspolaganju, ali u naredna dva mjeseca će se sigurno znati konačan stav ekipa.

Ne treba ni sumnjati da će selekcije poput Rusije, koja je u grupi s reprezentacijom BiH, od klubova iz ove zemlje imati podršku i njih treba očekivati u najjačem sastavu.

S druge strane Francuzi su najavili da će zvati najbolje i da nemaju namjeru da prihvate bilo kakvu zabranu Eurolige. Ovakav stav imaju i ostale selekcije koje najbolje igrače imaju u Euroligi i sigurno je da će biti još mnogo kontroverzi oko ovog slučaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi