Turska je pokušavala, ali Latvija na kraju sigurna
Foto: EPA

Eurbasket

Turska je pokušavala, ali Latvija na kraju sigurna

Reprezentacija Latvije je u zadnjem kolu grupne faze Eurobasketa savladala Tursku rezultatom 89:79.

Latvija je zahvaljujući ovoj pobjedi završila na drugom mjestu u grupi D, te će u osmini finala odmjeriti snage s Crnom Gorom, dok će Turci, koji su kraj grupne faze dočekali na 4. mjestu u osmini finala imati izuzetno težak zadatak s obzirom da će igrati protiv reprezentacije Španije.

U prvoj četvrtini se mogao gledati dosta neizvjestan i ujednačen meč, pa se u drugi period ušlo rezultatom 24:22 u korist Latvije.

Druga četvrtina, ipak, donosi dosta bolju igru Latvijaca, koji konačno uspijevaju ostvariti osjetniju prednost, a polovinom ovog perioda stižu i do plus 10.

Na odmor se otišlo vodstvom Latvije od devet poena razlike, a njihova dobra dominantna partija nastavljena je i nakon pauze.

Kristaps Porzingis je ponovo briljirao, a Turci nisu imali rješenje za sjajnog košarkaša New York Knicksa.

Latvija u trećem periodu stiže i do svoje najveće prednosti na današnjem susretu od 14 poena razlike. Turci nošeni Osmanom i Mahmutogluom ipak uspijevaju smanjiti prednost pred ulazak u zadnji period.

Početkom četvrte četvrtine Turska prilazi na samo četiri razlike, ali Latvija ubrzo ponovo uspostavlja dominaciju na terenu i lagano privodi susret kraju.

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi je bio Porzingis koji je ubacio 28 poena, dok je Blums dodao 17.

Najraspoloženiji u Turskoj su bili Cedi Osman s 24 i Mahmutoglu s 19 poena.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi