"U BiH sam izdajica, kao da sam imao izbora..."

Švedski košarkaš Dino Pita

"U BiH sam izdajica, kao da sam imao izbora..."

Košarkaška reprezentacija BiH će u Štokholmu odigrati posljednju kvalifikacijsku utakmicu za Eurobasket. 

Selekciju koju vodi Damir Mulaomerović će odmjeriti snage sa Švedskom, a za odlazak na kontinentalnu smotru je potrebno ostvariti trijumf sa što većom koš razlikom i naravno da se još poklopi nekoliko rezultata. 

Interesantno je da će se u Štokholmu na suprotnoj strani naći košarkaš koji je u prošlosti tvrdio da želi igrati za Bosnu i Hercegovinu. Riječ o 27-godišnjem Dini Piti koji je rođen u Foči, a tokom razgovora za švedske medije dotakao se pitanja zašto ne igra za zemlju svog porijekla. 

"Čovjek od malih nogu želi igrati za neku reprezentaciju, bila to Bosna i Hercegovina ili Švedska. Na kraju je Švedska brže reagovala i imao sam želju da se dokažem. Imam mnogo prijatelja koji me pitaju zašto ne igram za zemlju u kojoj sam rođen. To je malo specifično kada dolazite iz jedne takve sredine, iako sam ovdje u Švedskoj proveo veći dio života", kazao je Pita. 

Vrijeme dok je živio u Bosni i Hercegovini ne pamti najbolje, otišao je kada je imao svega četiri godine.

"Sa porodicom sam živio u Sarajevu kada je rat u Bosni i Hercegovini izbio. Otac je imao dobre kontakte i uz malo sreće uspjeli smo pobjeći u Hrvatsku. Iako smo kasnije stigli i do Švedske, moji roditelji nisu zaboravili odakle dolaze i planirali su se vratiti", otkrio je Pita i dodao:

"Imali su dobar posao i bilo im je teško doći ovdje i početi od nule. Period dok sam živio u Bosni i Hercegovini ne pamtim baš najbolje, a možda je to za mene i sreća. Danas mi je drago što igram za Švedsku i nadam se da ćemo pobijediti večeras", riječi su Pite.

Na kraju razgovora otkrio je da nakon utakmice protiv Bosne i Hercegovine dobijao poruke da je izdajnik. 

"Dobio sam mnogo zahtjeva na Facebooku i e-mailova da sam izdajica. Kao da sam imao izbora. Ali, ja to gledam sa pozitivne strane kao da me vole", istakao je Pita na kraju razgovora za švedske medije. 

Pita nosi dres švedskog kluba Södertälje Kings, a igra na poziciji beka šutera. Izuzetno je važna karika u svom timu. Prikazao je odlične partije u mnogim utakmicama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije