U finalu Connecticut i Butler
Puno uzbuđenja u Houstonu

Završnica NCAA sezone

U finalu Connecticut i Butler

M. Maksimović
Teme:

March Madness u Americi znači samo jedno.Zaboravite NBA, zaboravite ostale sportove, jer stiže NCAA Final Four turnir kojem je domaćin Houston.O prvaku nakon iscrpljujuće sezone odlučuju Connecticut Huskiesi i Butler Bulldogsi. Connecticut je pobjedio Kentucky 56:55, dok je Butler zaustavio senzaciju Virginia Commonwealth 70:62

U velikom okršaju dva trenera Johna Caliparija i Jima Calhouna kao pobjednik je izašao ovaj drugi koji sutra sa Huskiesima lovi treći naslov.

Connecticut je prvi stvorio Jamal Coombs-McDaniel je zabio za 19:12, Kentucky se spustio na -4, ali je na odmoru opet bio u velikom minusu 21:31.U šest minuta Wildcatsi su ubacili dva poena.U nastavku se budi ekipa Johna Caliparija, Brandon Knight pogađa tricu, Darius Miller također,dvije veže Doron Lamb i utakmica je na početku.Od tog trenutaka viši niti jedna ekipa ne može ostvariti veću prednost, a onda dolazi penal završnica. DeAndre Liggins promašuje jedno 49 sekundi prije kraja, pa isti igrač promašuje tricu  40 sekundi kasnije, a pobjedu Connecticuta je potvrdio Shabazz Napier sa dva pogođena bacanja.

Kemba Walker je potvrdio zašto je najbolji igrač ove ekipe.Vodio Huskiese do pobjede sa 18 poena, 7 asistencija i 6 skokova, 12 je uz 9 skokova dodao Jeremy Lamb. Alex Oriakhi je imao 10 skokova. U pobjedničkoj ekipi za tri poena su šutirali 1-15.

U poraženom sastavu brucoš Brendon Knight 17 poena, Terrence Jones je bio odličan sa duoble- double statistikom 11 poena i 15 skokova, 13 je ubacio Doron Lamb ali uzalud. Kentacky se nakon 13 godina vratio na Final Four, ali je opet ostao u čekaonici.

Butler Bulldogsi su ponovili prošlu sezonu kada su igrali veliko finala koje su izgubili tijesno od velikog Dukea.Ovaj put su do finala zaustavili veliko iznenađenje Virginia Commonwealth 70:62.kod vodstva Butlera 47:45, glavna zvijezda Shelvin Mack ubacuje sedam poena u nizu, a onda stvar u svoje ruke preuzimaju Shawn Vanzant i Matt Howard. Vanzant je svojom serijom od sedam poena donosi prednost Butleru 61:54, a Howard zaključuje posao sa linije slobodnih bacanja za 69:59 pola minute prije kraja.

Shelvin Mack je bio na visini zadatka sa 24 poena, Howard je postigao 17.Kod Ramsa je usamljen bio Jamie Skeen sa 27 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.