Udio Republike Srpske u zlatu Gorana Dragića

Dno dna srbijanskog novinarstva

Udio Republike Srpske u zlatu Gorana Dragića

Jedan od razloga zašto bi i ubuduće Slovenija mogla dominirati nad Srbijom u bilo čemu, sportu, životnom standardu, ljepoti... jeste  nenadmašni talenat ovih drugih. Talenat da od svega naprave mizeriju i ispolitiziraju što se ispolitizirati da.

I ne bi to bio problem da se nešto takvo ne čeka sa zebnjom i da nije bitnije od toga da li je neko u finalnom meču zabio četrdesetak poena, ili je susretljiv pa mu nije mrsko pričati srpski "da ga ceo svet razume".

Ne radi se tu samo o sportu, novinari u Srbiji, premda se to posebno pokazalo na posljednjem Evropskom košarkaškom prvenstvu, napravit će od svega prvorazrednu senzaciju. 

Historijske paralele

Od muhe napraviti medvjeda poseban je izazov, pa i oni koji drže do ukusa utope se u moru senzacionalizma. Historijske se povlače paralele, broje krvna zrnca...

Bilo bi to super, da nije besmisleno. Nisu novinari u Srbiji izuzetak, no ono što je nekolicina njih demonstrirala posljednjih dana, vjerovatno je dno profesionalnog dna.

Krenulo je s provokacijom na treningu Turske pred utakmicu sa Srbijom. Takav je novinarski red, urednik te pošalje da vidiš malo šta ima u taboru protivničke reprezentacije. 

U tom taboru, Bog dao, ima igrača porijeklom iz Srbije i BiH. Njihova prednost u odnosu na druge u ekipi je što znaju i jezik svojih predaka. Tu su u prednosti i nad intervjuerom.

Međutim, sve da je izrežiran razgovor za Pulicera, ne bi to bilo toliko bitno. Važan je naslov: "Pričaj srpski da te turski košarkaš razume". 

Poslije njega ne morate ni otvarati tekst, niti bi normalnog, o sebi pri sebi čovjeka, trebalo zanimati šta je rekao Kenan Sipahi.

Ima i opis videa, taj i taj na tečnom srpskom jeziku priča o šansama protiv Srbije...Kao, to je sad nešto nadnaravno, vrhunsko dostignuće. Zna čovjek jezik i izašao ti još u susret. Kao svojevremeno susretljivi Baka Slišković kada je mogao pričati na bilo kojem, ali eto odabrao da priča na engleskom.

To je bilo protiv Turske, trebalo je iskoristiti momentum, no što tek reći i kako komentirati elokventno treptanje umjetnim trepavicama kvazisportske pseudonovinarke nakon finala u kojem je Srbija izgubila od Slovenije.

Gorane Dragiću vrhunski si ti košarkaš, ali brate naš dragi nikad ti to neće priznati prije nego te zavežu za očev Zvornik. 

To što mu je otac iz Zvornika od krucijalnog je značaja bilo u njegovoj karijeri, jer je općepoznata činjenica da je Zvornik planetarni rasadnik slovenačkih velemajstora u svim zanatima pa i košarci. 

Da mu je otac iz Zvornika znala i je i inventivna sakupljačica izjava, mudro priupitavši Dragića "nosite li medalju u Republiku Srpsku"???

To je pitanje za čovjeka koji je u finalnom meču zabio dvjesto-tristo poena: Nosite li medalju u Republiku Srpsku? 

Da li bi ga to pitala da je Srbija bila zlatna? Možda. Nosi li srebro u RS.

Ilustrirao razliku

Način na koji je Dragić odgovorio vjerovatno je najbolji mogući ikad izmišljen za odgovoriti na takvo pitanje. Verbalna komunikacija tu nije presudna, već mimika, pogled, doživljaj komunikacijskog toka. Sve ono što prati izgovoreno.

Goran Dragić u djeliću sekunde ilustrirao je razliku između pobjednika i gubitnika, između pameti i gluposti, profesionalizma i senzacionalizma, bitnog i trivijalnog.

Pitalo je njega sve i svašta, smislenih je pitanja bilo, ali džaba, ovo je izdominiralo. I da, ako vam je baš bitno da znate, nosi čovjek medalju u Republiku Srpsku.

Post scriptum: Zamalo jučer da u prvi plan iskoči priča kako je navodno Saša Đorđević na proslavi ispred Skupštine izignorisao premijerku Anu Brnabić jer je gej. To što je čovjek bez desetak igrača srebrni u Evropi, to ništa.

Nije priča kad pas ujede čovjeka, već čovjek psa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi