Uporni Turci nemoćni protiv Španije
Foto: EPA

Furija u četvrtfinalu

Uporni Turci nemoćni protiv Španije

Piše: M. Šljivak
Košarkaška reprezentacija Španije pobijedila je domaćina Tursku 73:56 u osmini finala Evropskog prvenstva i tako je ostvarila plasman među osam najboljih selekcija Starog kontinenta.

Španci su kao veliki favoriti ušli u ovaj meč, a na kraju su tu ulogu i opravdali, pa zasluženo idu u četvrtfinale.

Krenulo je dobro po Špance. Utakmicu su otvorili serijom 5:0, a nakon deset minuta igre prednost je narasla na devet razlike, 19:10.

Početkom druge četvrtine Španci odlaze na dvocifrenu razliku. Imali su u nekoliko navrata 12 poena prednosti, ali domaća selekcija nošena podrškom s tribina uspijeva da u jednom trenutku doše na samo minus četiri. Ipak, bolja završnica prvog poluvremena donosi Španiji veoma dobrih osam poena razlike na poluvremenu, 33:25.

Španija je vodila u tokom kompletne treće dionice. Ipak, uporni Turci su konstantno bili blizu. Sjajni Korkmaz ih je održavao u meču, ali nikako nisu mogli da dođu do serije koja bi okrenula meč na njihovu stranu.

Turska je sa minusom od šest poena ušla u posljednju dionicu (49:43), uspjeli su doći i do minut četiri, ali snage za nešto više nije bilo.

Španija je ponovo pojačala ritam igre. Povećali su razliku i na kraju su ipak mirno priveli meč kraju za pobjedu i plasman u četvrtfinale, gdje ih čeka selekcija Njemačke.

Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Ricky Rubio sa 15 poena, dok je kod Turske Furkan Korkmaz ubacio 20 poena.