Veljko Mršić napustio kormilo Cedevite
Foto: EPA

Zagrebački klub napustio i pomoćnik Gianmarco Pozzecco

Veljko Mršić napustio kormilo Cedevite

Veljko Mršić neće više biti trener Cedevite. Naime, hrvatski stručnjak je napustio zagrebačku ekipu nakon što je na njenom kormilu osvojio tri uzastopne titule prvaka Hrvatske.

O mogućem Mršićevom odlasku špekulisalo se već duže vrijeme, jer uprkos apsolutnoj dominaciji u domaćem prvenstvu, Cedevita nije uspjela ostvariti jedan od zacrtanih ciljeva kluba, a to su bolji rezultati u internacionalnim takmičenjima, uključujući i osvajanje ABA lige.

Pored Mršića Cedevitu je napustio i njegov dugogodišnji pomoćnik, nekadašnji italijanski internacionalac Gianmarco Pozzecco, koji, prema navodima Sportandoa, nema namjeru da se vraća u Hrvatsku, već će pokušati pronaći angažman u Italiji. Pozzeco je u svojoj karijeri, kako glavni trener, vodio ekipe Veresea i Orlandine.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi