Venezuela iznenadila Argentinu
Oscar Torres

Na startu ''Fiba Americas'' turnira

Venezuela iznenadila Argentinu

M. Maksimović
Teme:

Sinoć je u San Juanu počelo prvenstvo Amerike u košarci, ''FIBA Americas prvenstvo'' na kojem učestvuje deset ekipa, četiri prvoplasirane izborit će nastup na Svjetskom prvenstvu iduće godine u Turskoj. Turnir traje od 26.avgusta do  6.septembra, a šest od deset selekcija možemo slobodno reći konkuriše za nastup u Turskoj.

Već na startu turnira dogodilo se iznenađenje, Venezuela je u grupi B razbila Argentinu 85:69. Da će Argentina imati dosta posla u ovom suretu moglo se naslutiti već u završnici prvog dijela kada Venezuela odlazi na deset razlike 37:27. Početkom drugog dijela Venezuela je serijom 8:0, otišla na velikih 47:32. Već u tom trenutku je nestalo rezultatske neizvjesnosti, a prednost Venezuele je rasla iz minute u minutu, pa je na kraju Argentina ostala u minusu 16 poena.


''Gaučosi'' su imali katastrofalan šut iz igre, za dva poena 34%, za tricu još lošiji 25%. Iz tog sivila je iskakao Luis Scola koji je utakmicu završio sa 25 poena i 7 skokova. Sa druge strane Venezuela je imala raspoloženog Oscara Torresa. Torres je utakmicu zaključio sa 22 poena i 6 skokova, dok je Hector Romero dodao 19 poena uz 5 skokova.


U drugom susretu grupe B, Brazil je bio siguran protiv Dominikanske Republike 81:68. Alex Garica i Leandro Barbosa su postigli po 21 poen, Anderson Varejao je ostavrio double-double učinak sa 10 poena i 10 skokova, dok je Tiago Splitter uzakmicu završio sa 14 poena. Što se tiče NBA igrača kod Dominikanske Republike, Al Horford je ubacio tek poena,Charli Villanueva 14, dok je prvi strijelac reprezentacije bio košarkaš Sacramento Kingsa Francisco Garcia sa 17 poena koji je pogodio pet trica.


U susretima grupe A, Urugvaj je bio bolji od Virdžinskih Ostrva 88:62, dok je Portoriko nadigrao Meksiko 81:66.Domaćini su do pobjede stigli predvođeni raspoloženim trolistom Ayuso (16) - Arroyo (15) - Santiago (15) poena protiv Meksika. Najzapaženiji u reprezentaciji Meksika je bio Romel Beck čovjek koji je nekada igrao za Zadar, sa 26 poena.


Rezultati:
Grupa A:
Urugvaj - Virdžinka Ostrva 88:62
Portoriko - Meksiko 81:66


Grupa B:
Venezuela - Argentina 85:69
Brazil - Dominikanska Republika 81:68 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.