Vujošević pokazao pravi put svima

Partizan za primjer svima

Vujošević pokazao pravi put svima

Ulazak Partizana među četiri najbolja tima Evrope od najeminetnijih košarkaskih imena u Srbiji, poput Vlade Divca, Dejana Bodiroge ili Dušana Ivkovića, ocijenjen je kao jedan od najvećih uspjeha u srbijanskoj klupskoj košarci u posljednjih 20 godina.

Zbog sjajne atmosfere koja iz utakmice u utakmicu vlada u Pioniru, a u ove posljednje dvije utakmice i u Areni, zbog sjajnog Duška Vujoševića, te izuzetno dobrih igrača, a prije svega sjajnih momaka Partizana, beogradski klub je pobrao mnogo simpatija i u našoj zemlji.

Način na koji su Marić, Rašić, Božić, Kecman, Vesely uz pomoć sjanih McCalebba i Robertsa iz Evrope izbacili Maccabi, a prije njega i Panathinaikosa, zbilja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Nabrojani igrači, predvođeni s klupe Duletom Vujoševićem, pokazali su da ne pobjeđuje uvijek onaj ko istrese više novca.

Glavni junak Partizanovog uspjeha, bez obzira na sjajne igrače, svakako je veliki stručnjak Duško Vujošević. Već dugi niz godina ovaj stručnjak pravi velike igrače. Teško je pronaći nekoga u svijetu sporta ko s takvim entuzijazmom radi svoj posao kao Vujošević. Zamislite kada svakog ljeta ostanete bez skoro cijele petorke, dobijete nove igrače, mlade i nepoznate, a onda s njima ponovite jednak uspjeh.

Bez obzira na sve srbijanske izvoznike, definitivno je Duško Vujošević najvei među njima. U velike evropske klubove u posljednjih nekoliko godina Vujošević je izvezao takva imena kao što su Nikola Peković, Milenko Tepić, Novica Veličković, Luka Bogdanović, Uroš Tripković, te nešto starije Dejana Milojevića, Vuleta Avdalovića i mnoge druge.

Put na koji su se odlucili Partizan i Dusko Vujosevic, jedini je ispravan put za klubove na prostoru bivse nam zajednicke drzave. Finansijski niko od klubova iz regionalne lige ne moze biti konkurentan Maccabiju, CSKA, Olympiakosu, Panathinaikosu, Realu ili Barceloni. Ali, postoji u svemu ovome jedan, sigurno, najbitniji faktor. Povjerenje i podrska uprave kluba.

Nije Partizan uvijek pobjedjivao Maccabija ili Panathinaikosa, ali je Dusko Vujosevic mogao u miru raditi, jer je znao da ce imati podrsku Predraga Danilovica i Mladjana Silobada. Mogao je Partizan povezati dva ili tri poraza, a da niko od celnih ljudi kluba ne bi trazio Duletovu glavu, odnosno ostavku.

Ako uporedimo, recimo Bosnu, Zadar, Cibonu i Zvezu sa Partizanom, vidjecemo veliku razliku. Partizan je u posljednjih dvadeset godina imao vjerovatno manje trenera, nego i jedan od pobrojanih klubova u posljednje dvije ili tri sezone. Bosna ih je samo ove sezone promijenila trojicu, sto je previse, previse je.

Vecina trenera na ovim prostorima sklona je mladim igracima dati priliku tek kada ponestane novca da se plate skupa pojacanja sa strane. Bogdanovic, Zubcic, Radosevic, Andric i Vukusic su u dresu Cibone pokazali o kakvim se igracima radi, a da je zagrebacki klub mogao sebi priustiti nekog novog Andersona, Warrena, Penna ili Atkinsa, vjerovatno ovi mladici priliku za igru ne bi dobili. Sto je najgore od svega rezultat je potpuno isti. Cibonina situacija je preslikana i na sve ostale klubove, osim Partizana.

E, u tome jest velicina Duska Vujosevica. On je na vrijeme skontao da djeca Partizana i ostalih srbijanskih klubova nisu nista slabija od skupih Amerikanaca ili drugih stranaca. Vujosevic se odlucio na jeftiniju varijantu, a koja je opet dala rezultat. Mozda su neki treneri u svoje vitrine skupili vise trofeja, ali u ovom trenutku Dusko Vujosevic najbolji je trener na prostoru bivse Jugoslavije. Prosle sezone je dobio priznanje za najboljeg trenera Eurolige. Ni ove godine mu ne bi smjelo izmaci.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.