Cash game poker kao izazov?

Texas Hold’em poker

Cash game poker kao izazov?

Sponzorski tekst

Texas Hold’em poker je danas najpopularnija kartaška igra na svijetu i njen najčešći format su turniri. 

Održavaju se širom svijeta, na atraktivnim lokacijama, s milionskim nagradnim fondovima i nude najbolji omjer uloženog u odnosu na potencijalnu dobit. Naravno, da bi ostvarili značajniji dobitak potrebno je da što duže ostanete u turniru i da zauzmete što bolju poziciju. Na turnirima, gdje se broj igrača mjeri u stotinama i hiljadama, takav poduhvat i nije baš tako lagan i zahtijeva maksimalnu koncentraciju i dijelom i fizičku izdržljivost. Ovakvi turniri traju po par dana, a svaki dan se može igrati i više od 12 sati.  

Uz turnire, tu je i još jedan format Texas Hold'em pokera, a to je cash game. Ova varijanta pokera je u mnogome različita u odnosu na turnir iz više razloga, te ćemo malo više pažnje dati cash igri.  

Cash igra ne nudi taj potencijalni dobitak kao učestvovanje na turniru jer se igra dešava samo na jednom stolu, a dobit koje se može ostvariti je količina novca koju igrači imaju na raspolaganju. Prednosti cash igre u odnosu na turnir ili da kažemo razlike, su mnogostruke. Među prvim su te da ćete vi sjesti za poker sto kada vama odgovara i kada ste u najboljem raspoloženju, što može biti ključan faktor kada igrate cash. Zbog blindsa koji su fiksni i ne mijenjaju se nikad, ne postoji taj pritisak koji je prisutan na turniru gdje se blindsi povećavaju u određenim vremenskim intervalima i time vas prisiljavaju da neke ruke jednostavno morate odigrati. Čak i ako izgubite sve žetone, vi se jednostavno možete dokupiti i ostati u igri. Pri tom, možete napraviti i pauzu bez da postoji neki rizik koji bi imao uticaj na konačni ishod, jer nećete dobijati karte dok niste za stolom, dok na turniru ta pauza bi itekako mogla uticati, jer biste propustili ruku koja bi mogla biti prekretnica za vaš turnirski život. 

Na živoj cash igri, možda i više nego na turniru, su prisutni verbalni znaci na koje morate obratiti pažnju i koji vam mogu pomoći pri donošenju odluka. Tu su razni pokreti tijela, izrazi lica, određene izjave koje morate primjetiti ako igrate s nepoznatim igračima. Ako pažljivo promatrate igrače, u prvi sat biste trebali imati skoro pa jasnu sliku s kakvim tipovima igrača igrate i koje od njih biste mogli eksploatisati tokom igre, kao i one koje morate izbjeći, ako je ikako moguće. Oni s kojima ne želite da budete u igri su agresivni igrači koji će često odigrati 3bet i više i skoro uvijek će imati poziciju u odnosu na vas. Biti van pozicije s agresivnim igračem u ruci je nešto što morate izbjegavati što je više moguće, a to znači da će on uvijek imati red na odluku poslije vas. S druge strane, biti u ruci sa slabim igračem je nešto što je vaš cilj i na to se morate fokusirati,  te ako pri tome imate poziciju u odnosu na njega, tim bolje. 

Cash igra ima posebnu dinamiku, jer skoro svi igrači imaju veliki stack od preko 100 big blajndsa (bb) i više, te i iznos ulaganja (bet sizing) igra veliku ulogu, za razliku od turnira gdje ste u većini slučajeva na maksimum 30-50bb. Dodatak pojačanju igre predstavlja opcionalni ulog Live Straddle (LS) koji postavlja prvi igrač koji se nalazi na pozicij poslije Big Blajnda (BB) na način da duplira iznos BB i time sebi obezbjeđuje opciju konačne odluke u slučaju da svi izjednače njegov LS. Live Straddle je opcija koja u većini slučajeva donosi pojačavanju igre i dosta je zastupljena na live cash igrama. Sve ove opcije, tip igrača, geografsko porijeklo, neke ruke koje ste odigrali s nekim igračima, te ste i time stekli dodatne informacije, morate uzeti u obzir kada sjedate za cash sto, da bi ste na kraju igre otišli zadovoljni i sa profitom. Iako turniri imaju svoju draž i dosta igrača učestvuje na njima, ipak je određeni izazov pristupiti cash igri i tu takođe pokazati svoje umijeće. Čak je i najbolji turnirski igrač na svijetu po zaradama sa online turnira, Chris Moorman, prilikom gostovanja na jednoj britanskoj televiziji izjavio da odaje veliko priznanje cash igračima, zbog njihovog načina razmišljanja tokom ruke, pristupa igri, definisanju protivnika i njegove eventualne ruke koju ima te i odlukama koje su skoro već unaprijed određene. 

Da li ste spremni za jedan korak naprijed? 

Jedno veče ovakvog cash uzbuđenja možete pronaći u VIP salonu Coloseum Club-a, svakog petka od 21h uz prethodne najave, a dodatne opcije kao Run It Twice i multi Live Straddle su tu da još više pojačaju intenzitet igre a adrenalin služimo besplatno. 

Dobrodošli na cash poker! Više informacija na tel:  +387 61 541 615, e-mail: [email protected] i web stranici: www.coloseum-club.com.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije