Četvrto ovosezonsko takmičenje održava se u Budimpešti

Red Bull Air Race duž Dunava

Četvrto ovosezonsko takmičenje održava se u Budimpešti

Sponzorski tekst

Četvrto ovosezonsko nadmetanje svjetske serije Red Bull Air Race održat će se 1. i 2. jula u glavnom mađarskom gradu - Budimpešti.

Takmičenje najboljih pilota svijeta odvijat će se duž Dunava i pored veličanstvenog mađarskog parlamenta. Legenda ovog sporta Peter Besenyei, trenutni lider u ukupnom poretku Japanac Yoshihide Muroya i nadolazeća zvijezda Petr Kopfstein iz Češke Republike napravili su let kroz srce Budimpešte.

''Ova nevjerovatna serija ima korijene upravo ovdje u Budimpešti. Moje srce će uvijek biti s Red Bull Air Recom. Bilo je zadovoljstvo pokazati pilotima grad iz vazduha. Prije otprilike osam godina bio sam u Tokiju i Yoshi me vodio preko grada. Sada sa sretan što sam mu uzvratio'', rekao je Besenyei koji je otišao u mirovinu 2015. godine.

Muroya i Kopfstein spustli su se pored Statue slobode koja nadgleda regiju s vrha na Gellert Hillu. Prizor je bio veličanstven.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo proslavilo je svoju jubilarnu 75. utrku na otvaranju ove sezone u Abu Dhabiju. Svjetsko prvenstvo Red Bull Air Racea ima najbolje svjetske pilote u motorsport takmičenju u koje se kombiniraju brzina, preciznost i vještina. Piloti mogu dosegnuti brzinu od 370 kilometara na sat, a snage do 10G tokom vožnje na slalomskoj stazi. Dakako, piloti prolaze između pilona koji su visoki 25 metara. Nakon tri utrke vodeći su Yoshihide Muroya koji je slavio u San Diegu i Chibi i Martin Šonka iz Češke Republike koji je pobijedio na otvaranju sezone u Abu Dhabiju. Obojica imaju po 30 bodova. Kako stvari stoje, bitka za naslov "vladara neba“ bit će neizvjesna do kraja.

Redoslijed prvih pet u ukupnom poretku:

1.Yoshihide Muroya (Japan) 30 bodova

2. Martin Šonka (Češka Republika) 30 bodova

3. Matthias Dolderer (Njemčka) 23 boda

4. Petr Kopfstein (Češka Republika) 7 bodova

5. Pete McLeod (Kanada) 14 bodova

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi