Dogs Trust u KS osigurava pomoć za pse lutalice tokom zime

Dogs Trust u KS osigurava pomoć za pse lutalice tokom zime

Sponzorski tekst

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH će za pse lutalice koji žive u zajednici finansirati 3,380 kg hrane za pse, zdjele za hranu i vodu, te zalihe zaštitne masti za šape. 

Pomoć će biti dostupna do isteka zaliha ili do 28.2.2017. godine.

Ova jednokratna akcija koja je ohrabrena izvještajima o velikom broju građana koji pokazuju iznimnu humanost te odvajaju sredstva iz svog budžeta kako bi nahranili nezbrinute pse za cilj ima pomoći da se socijaliziranim psima koji žive u zajednici osigura dodatna ishrana i zaštita šapa od hladnoće i soli na ulicama tokom zimskih dana. Dodatno, ova podrška smanjuje sigurnosni rizik cijele zajednice koji može biti uzrokovan eventualnim, glađu izazvanim promjenama u ponašanja pasa u zajednici. 

Projekat će biti realiziran u saradnji sa veterinarskim klinikama koje učestvuju u našem Programu masovne sterilizacije pasa lutalica koji će pomoć izdavati na svojim lokacijama, kao i građanima koji inače hrane nezbrinute pse koji žive na ulici. 

Građani koji hrane pse u zajednici moći će u najbližoj veterinarskoj stanici preuzeti mjesečne zalihe hrane i zaštitne masti za šape, te zdjelice za hranu i vodu, već od ponedjeljka, 16.1.2017. godine. Za svakog psa se dnevno preporučuje 300 - 400 g suhe hrane, zavisno od veličine psa, te zaštita šapa bar svaki drugi dan tokom najhladnijih dana. 

Napominjemo da ova pomoć NIJE namijenjena vlasničkim i psima koji žive u pansionima ili skloništima, već isključivo psima koji žive na ulici.  

Zbog transparentnosti, te kako bi se osiguralo da pomoć dobiju upravo psi na ulicama kojima je ona najviše i potrebna, preuzimanje će se vršiti uz pokaz lične karte, te popunjavanje kratkog upitnika i potvrde prijema zaliha svojeručnim potpisom građana-hranitelja. Dodatno, Predstavništvo će angažirati nezavisne monitore koji će jednom do dva puta sedmično posjećivati nasumične lokacije u vrijeme hranjenja pasa. Građane-hranitelje koji preuzmu pomoć pozivamo da nam putem Facebook poruka pošalju svoje izvještaje i fotografije pasa koje hrane. 

Mada su ovakve akcije neophodne i vrlo korisne, želimo naglasiti da vjerujemo je jedini način da se osigura trajna i održiva dobrobit pasa, a time i zajednice - uspostava zakonskih, sistemskih i humanih mjera za upravljanje populacijom pasa - što mogu jedino odgovorne vlasti. 

Fondacija Dogs Trust je zato i dalje odlučna da u skladu sa svojom ulogom predstavništva strane organizacije u BiH, te prema dostupnim resursima, nastavi svoju značajnu podršku kroz postojeće programe, te uspostavu novih vrijednih programa čiji je cilj poduprijeti trajno, zakonsko i sistemsko rješenje.  

Predstavništvo ovim putem poziva sve: institucije, građane, organizacije, kompanije i udruge, da se pridruže ovoj akciji te da, na način na koji mogu, uključujući privremeno sklonište tokom hladnih noći, pomognu psima u zajednici da lakše prebrode ove hladne dane. 

Krajem 2016. godine, Predstavništvo je otpočelo novu tradiciju – dodjelu godišnje medalje i nagrade za humanost prema životinjama, te građane ovom prilikom također pozivamo da nominiraju one za koje smatraju da ovu nagradu zaslužuju u 2017. godini!

Više informacija o programima koje finansiramo i koordiniramo kao podršku cijeloj zajednici možete pronaći na našoj web stranici: www.dogstrust.ba  

Spisak i adrese klinka u kojima se može preuzeti pomoć je na našoj web stranici, http://www.dogstrust.ba/lista-klinika/ kao i u nastavku saopštenja. 

Spisak mjesta gdje hranitelji mogu podići hranu i zaštitnu mast

Vet Centar d.o.o.
Husrefa Redžića br. 7
(Sarajevo, općina Centar)


VTA Slatina
Slatina bb
(Sarajevo, općina Centar)

Veterinarski Fakultet Sarajevo
Zmaja od Bosne 90
(Sarajevo, općina Novo Sarajevo)

Veterinarska klinika “Ketti”
Kolodvorska 12, Pofalići
(Sarajevo, općina Novo Sarajevo)

Vetlife Stup
Hajrudina Šabanije 2
(Sarajevo, općina Novi grad)

City Vet, Mojmilo
Hasiba Brankovića bb
(Sarajevo, općina Novi grad)

Mr Pet Stup
Stupska do br 19
(Sarajevo, općina Ilidža)

Veterinarska Medicina Gladno Polje
Stara pruga 4
(Sarajevo, općina Ilidža)
VET Tarčin

Mrđana Đoke 50
(Tarčin, općina Hadžići)

DI VET Ilijaš
Stari Ilijaš bb
(Ilijaš, općina Ilijaš)

Pro Vet Vogošća
Hasana Merdžanovića
(Vogošća, općina Vogošća)

My Vet Lukavica
Dodijerova 9
(Lukavica, opština Istočno Novo Sarajevo)

Vetanova Lukavica
Vojvode Radomira Putnika 56
(Lukavica, opština Istočno Novo Sarajevo)

Veterinar Lukavica
Stefana Nemanje 22
(Lukavica, opština Istočno Novo Sarajevo)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti