Fangijev bolid iz 1954. prodan za 22 miliona eura

Na aukciji

Fangijev bolid iz 1954. prodan za 22 miliona eura

E. Škorić

Natjecateljski bolid Formule 1 Mercedes-Benz W196, koji je nastupao tokom sezone 1955. i 1955., prodan je za 22.1 miliona eura.

Rijetki i jedinstveni model, koji u svijetu automobila danas ima vrijednost kao da je riječ o Mona Lisi, vozio je Juan Manuel Fangio, kada je osvojio Veliku nagradu Njemačke i Švicarske 1954. godine.

W196 bio je prethodnik legendarnog modela 300 SLR (W196S), a u utrkama Svjetskog prvenstva Formule 1 za njegovim su upravljačem nastupali Fangio, Hans Hermann i Sir Stirling Moss.

U Goodwoodu na aukciji jedna osoba kupila je bolid za  22 miliona i 100 hiljada eura. Ipak, to nije rekord kada je u pitanju kupovina automobila.

1962 Ferrari GTO je prošle godine kupljen za 28 miliona eura. 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.