Iz Dogs Trusta uputili apel vlastima i institucijama

Apel za zaustavljanje okrutnosti u prihvatilištu Prača

Iz Dogs Trusta uputili apel vlastima i institucijama

Sponzorski tekst

Ponukani brojnim medijskim izvještajima potkrijepljenim uznemirujućim snimcima i fotografijama u proteklim danima koje svjedoče o okrutnim uvjetima u prihvatilištu u Prači, Predstavništvo Fondacije Dogs Trust poziva odgovorne inspekcije da hitno izađu na teren i poduzmu adekvatne mjere kako bi se nepotrebno stradanje pasa zaustavilo, te psi zbrinuli zakonski, humano i adekvatno.

Predstavništvo se u proteklim mjesecima oglasilo više puta u povodu drugih dokumentovanih slučajeva kršenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, te nastavlja da poziva i apeluje na lokalne veterinarske inspekcije, Ured/Kancelariju za veterinarstvo BiH, kao i ostale relevantne institucije, da hitno i transparentno pokrenu sve potrebne inicijative za identificiranje i sankcioniranje ovih nezakonitih i nehumanih postupaka koji prouzrokuju patnju i uništenje nedužnih životinja, a time ugrožavaju i cijelu zajednicu.

Fondacija Dogs Trust već pet godina pruža značajnu potporu za dosljednu i potpunu provedbu Zakona, te uspostavu efikasnog, zakonskog, humanog i samoodrživog Sistema za upravljanje populacijom pasa koji sigurno može problem nezbrinutih pasa riješiti u najkraćem mogućem vremenu, na najefikasniji način i tako da se problem ne nastavlja ponavljati.

Fodacija Dogs Trust vjeruje da psima nije mjesto na ulici, već samo sa svojim odgovornim vlasnicima. Međutim, u situaciji kada još ne postoje adekvatni kapaciteti i zakonska infrastruktura za njihovo zbrinjavanje, što je slučaj u Bosni i Hercegovini, Predstavništvo uvijek naglašava razloge štetnosti uklanjanja sterilisanih, zdravih i socijaliziranih pasa sa svog staništa.

Napominjemo da se ovo negativno odražava ne samo na nedužne pse, već i na cijelu zajednicu.

Iz više izvora, kontinuirano stižu potvrde da se odvoženjem socijaliziranih, zdravih i sterilisanih pasa povećava prvenstveno sigurnosni, ali potencijalno i zdravstveni rizik za zajednicu.

Svi već znaju da na mjesto poznatih, miroljubivih pasa koji su vakcinisani i zdravi, kao i sterilisani, dakle više se ne razmnožavaju, te koji su često pod nadzorom građana koji brinu o njima, ubrzo dođu novi psi koji nisu sterilisani, koji su potencijalno zaraženi, te koji zbog straha u novoj sredini mogu predstavljati sigurnosni rizik za ljude i vlasničke pse.

Fondacija Dogs Trust polaže nadu u odgovorne vlasti i još jednom ih poziva na odlučnu inicijativu za hitno zaustavljanje okrutnosti i kršenje Zakona, te uspostavu zakonskog sistema koje je naše Predstavništvo spremno nastaviti svesrdno podržavati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi