Izgrađen prvi stadion za Svjetsko prvenstvo 2022. godine
Foto: Fifa World Cup

Katar se pohvalio Khalifom

Izgrađen prvi stadion za Svjetsko prvenstvo 2022. godine

D. Rakanović

Katar se punom parom sprema za Svjetsko prvenstvo koje će biti održano 2022. godine u ovoj zemlji. 

Pet godina prije početka takmičenja, završena je izgradnja prvog stadiona, koji je klimatizovan. 

Međunarodni stadion Khalifa ima kapacitet od 40.000 mjesta, a izgrađen je još 1976. godine, ali naravno morali su ga u potpunosti renovirati za ovo veliko takmičenje. U obnovu stadiona uloženo je 122 miliona dolara, a temperatura na stadionu je 26 stepeni celzijusa. Poznato je da  u Dohi temperatura ljeti ide i do 50 stepeni, pa je ovo značajna promjena koja će sigurno prijati kako igračima, tako i navijačima na stadionu. 

U Kataru grade i posebnu metro liniju koja će povezati sve stadione, a za putovanje od  jednog do nekog drugog stadiona biće potrebno manje od jednog sata, što praktično znači da će navijači prvi put u istoriji moći gledati više od jedne utakmice u danu. 

Generalni sekretar Visokog odbora za isporuku i baštinu Katara Hassan Al Thawadi predstavio je medijima projekat: 

“Završetak prvog stadiona za naše Svjetsko prvenstvo, pet godina prije početka je veliki trenutak. To dokazuje našu predanost organizaciji takmičenja zbog kojega će cijeli arapski svijet biti ponosan što može biti dijelom njega", rekao je Al Thawadi i dodao: 

"Kao što smo i obećali u našoj ponudi za domaćinstvo, inovativnost naših stadiona će igračima i navijačima pružiti neviđeno iskustvo. Ovaj stadion je značajan dio istorije naše zemlje. Dosad je ugostio brojna slavna imena iz zemlje, regije, ali i cijelog svijeta.”

Na međunarodnom stadionu Khalifa igraće se utakmice do četvrtfinala SP-a, a otvarenje stadiona biće već ove sedmice kad se na njemu sastaju Al Rayyan i Al Sadd u finalu Kupa Emira. Na ovom stadionu Katar će biti domaćin i Svjetskog atletskog prvenstva 2019. godine.

Ipak, izgradnja stadiona nije prošla bez tragedije. Naime, u januaru ove godine, prilikom njegove gradnje, poginuo je britanski radnik, a isto tako jasnost je oštro kritikovala o lošem odnosu Katara prema radnicima.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi