Lindegaard: Fudbalu treba gay ikona

Golman Manchester Uniteda smatra:

Lindegaard: Fudbalu treba gay ikona

Golman Manchester Uniteda, Anders Lindegaard kritikovao je fudbalske navijače zbog netolerantnosti prema homoseksualcima te je istakao kako fudbalu hitno treba gay ikona.

"Kao fudbaler, smatram da se moje kolege koje su homoseksualci plaše kako će to prihvatiti navijači. Moje mišljenje je da igrači ne bi imali problema sa prihvatanjem homoseksualca", napisao je Lindegaard na svom blogu na kom dalje stoji:

 

"Homoseksualnost je u fudbalu tabu tema. Atmosfera na terenu i tribinama je žestoka. Mehanizmi su primitivni i često se smatra prema klasičnom stereotipu da pravi muškarac treba biti hrabar, jak i agresivan. To nije slika fudbala koju navijači povezuju sa gay osobama.. Problem, po meni, leži u tome što je mnogo fudbalskih navijača zapelo u vremenu netolerancije koje ne zaslužuje da se poredi sa razvojem modernog društva u zadnjoj deceniji. Dok je većina svijeta sve liberalnija, civilizovanija i sa manje predrasuda, svijet fudbala ostaje u prošlosti kad je tolerancija u pitanju".

 

Lindergaard je također istakao kako se prije objavljivanja ovog članka posavjetovao sa svojom djevojkom.

 

"Zatvarati oči pred ovim znači da ne prepoznajete da tu postoji problem. Naravno da problem postoji ako mladi homoseksualci, koji vole fudbal moraju da odustanu od ovog sporta jer se osjećaju isključenim. Homoseksualci trebaju svog heroja. Treba im neko ko će se boriti za njihovu seksualnost".

 

Od Justina Fashanua, 1990. godine, niti jedan igrač iz najvišeg fudbalskog ranga se nije izjasnio kao homosexualac. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.