Audi Intelligence

Napredak sa bezgraničnom vjerom u tehniku

K. Kurtović

Možda je vrijeme da nakon 35 godina dobro poznati Audijev slogan Vorsprung durch Technik bude nanovo redefinisan, jer nakon julskog predstavljanja novog Audija A8 u Barceloni više ništa neće biti isto – Audi je odlučio da i svoju i budućnost svojih kupaca ovaj put doslovno stavi u ruke tehnologiji, u koju duboko vjeruje svih ovih godina koliko poznati slogan predstavlja njihovu inžinjerijsku filozofiju.

Ako vam je ta vijest promakla u pravom moru vijesti objavljenih povodom predstavljanja nove četvrte generacije modela A8 (zapravo pete generacije ako tu računamo i istinski prvi flagship model Audi V8), vrijeme ja da to shvatite: zahvaljujući  Audi AI traffic jam pilot tehnologiji, novi A8 vozi sam a dok to čini vozač u datom trenutku može raditi nešto sasvim drugo, poput pisanja ovakvog teksta kojeg upravo čitate ili odabira fotografija sa ljetovanja za Instagram, jer Audi namjerava preuzeti i krivično-pravnu odgovornost za sve nezgode do kojih bi moglo doći korištenjem Audi AI tehnologije, u svim onim zemljama gdje ta mogućnost bude zakonski dozvoljena.

Tamo gdje su kolovozne trake u suprotnim smjerovima sasvim odvojene nekom barijerom, a put se sastoji od više od jedne trake u istom smjeru, u uslovima saobraćaja koji se odvija brzinom do 60 km/h, novi A8 će voziti sam, zahvaljujući “naoružanju” koje pored običnih senzora i kamera, donekle uobičajenih klasičnih radara, uključuje i do sada u autoindustriji sasvim neuobičajeni 3D LiDAR skener. 

Dok vi radite nešto sasvim drugo, vaš A8 će se pokretati, ubrzavati, zaokretati i kočiti, i tek će u trenucima koje kao rizične procjeni centralni računar za asistenciju vozaču zFAS na odgovarajući način upozoriti vozača da je potrebno da ponovo preuzme upravljanje vozilom. Pred nama je prvi auto koji prelazi na Level 3 autonomne vožnje, nakon čega se dosadašnji sistemi daljinskog upravljanja izlaskom auta iz garaže ili automatskog uparkiravanja čine kao naivna dječija igra. 

Naravno, Audi A8 i njegov AI će tek postati predmet novinarskih testiranja širom svijeta, ali za sada nemamo razlog da sumnjamo u Audijeve tvrdnje da se radio o Level 3 autonomnoj vožnji jer ako ništa drugo u Barceloni prilikom predstavljanja je jasno rečeno da se radi o konačnom tehnološkom rješenju, nikakvoj testnoj verziji. 

Pred Audijem stoji dugi proces usaglašavanja pravne osnove od zemlje do zemlje, koja će omogućiti AI traffic jam pilotu da uzme A8 i njegove putnike u svoje ruke, da slika kreirana u virtuelnoj stvarnosti a ne u ljudskom umu postane ono što upravlja Audijem A8.

Ako to nije istinsko, skoro pa dogmatsko vjerovanje u tehniku, šta jeste? Vorsprung durch Technik je upravo dobio sasvim novi smisao, poznati slogan nikada nije imao težinu kao sada.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi