Nastavlja se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2016

Četvrta stanica prvenstva u Francuskoj

Nastavlja se Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2016

U subotu 23. jula, u La Rochellu (Francuska), održaće se četvrto takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2016. Direktan prenos takmičenja možete pratiti od 18:50h na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV. A za dva mjeseca, 24. septembra, iste ove skakače gledaćemo uživo na Starom mostu u Mostaru.

Nakon takmičenja na liticama portugalskih Azorskih otoka usred Atlantika prije dvije sedmice, najbolji svjetski skakači u vodu s ekstremnih visina ovog vikenda se vraćaju na evropsko kopno, na četvrtu stanicu sezone. Njihova destinacija je La Rochelle, francuski lučki grad bogate historije, koji zauzima posebno mjesto u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu: tu je 2009. godine održano prvo takmičenje, a prošle godine se okupilo rekordnih 75.000 gledalaca. Jednako dobra posjeta očekuje se i ovog vikenda, kada će u La Rochellu nastupiti 14 vrhunskih svjetskih skakača.

Od favorita svakako treba izdvojiti aktuelnog prvaka, Britanca Garyja Hunta, koji je vodeći u ukupnom poretku i koji će u Le Rochellu pokušati doći do treće pobjede u nizu. No, račune će mu pokušati pomrsiti Jonathan Paredes (Meksiko), koji mu je za petama u ukupnom poretku. Paredes je skakač pred kojim je blistava budućnost, a prvu pobjedu u karijeri ostvario je prošle godine upravo u našoj zemlji, na Starom mostu u Mostaru. Naravno, nikada ne treba zaboraviti Orlanda Duquea, miljenika mostarske publike, koji je uvijek među potencijalnim favoritima. On u 42. godini života još uvijek skače na vrhunskom nivou i trenutno je treći u ukupnom poretku prvenstva.

Ovo takmičenje posebno iščekuje Amerikanac Steven LoBue, koji je prošle godine u La Rochellu pri nezgodnom odskoku snažno udario glavom o rub platforme. Zahvaljujući izvanrednim refleksima uspio je proći bez većih posljedica – samo sa ogrebotinom na čelu. Pri skoku sa visine od 27 metara skakači dostižu brzine preko 85 km/h, a udar o vodu jednak je padu na beton sa visine od 10 metara, tako da ne treba ni napominjati koliko opasna može biti i najmanja greška. No, povrede u cliff divingu su ipak rijetke, jer ovim se sportom bave samo vrhunski istrenirani skakači čija je najbolja zaštita njihova koncentracija, vještina i tjelesna kontrola.

Četrnaest elitnih svjetskih skakača, spektakularne akrobacije koje izvode u zraku i 75.000 gledalaca koji ih bodre – to je ukratko sadržaj takmičenja koje možete pratiti u direktnom prenosu od 18:50h u subotu 23. jula na www.redbullcliffdiving.com i Red Bull TV.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi