Novi sistem rasvjete s naprednim unutrašnjim osvjetljenjem

Japanske inovacije

Novi sistem rasvjete s naprednim unutrašnjim osvjetljenjem

Novi sistem rasvjete dolazi s nizom naprednih on-board tehnologija, koje osiguravaju visok nivo udobnosti svim putnicima.

Unutrašnji LED sistem rasvjete stvara atmosferu koja i odgovara kvalitetu na koji smo navikli od Lexusa, kao jednog od svjetskih lidera u novitetima naprednog sistema rasvjete. Posljednji noviteti su šampanjac bijele unutrašnje sijalice i dinamično LED osvjetljenje za instrument tablu. 

 

Dijelovi LED rasvjete zasvijetle kao pozdrav putnicima čim priđu automobilu, aktiviraju se, te se postepeno gase nakon paljenja vozila. 

 

Brojne unutrašnje lampe podijeljene su u tri grupe: topla bijela za meko osvjetljenje lica iz kupola i ogledala suvozača, šampanjac bijela donosi eleganciju i vedrinu u ukupnom luksuzu svojstvenom za Lexus, i razigrano bijela za najjasnije osvjetljenje mjerača, instrument table i sata.

 

Kontrola tajminga, jačine i korištenja AIS rasvjete u cijeloj unutrašnjosti u potpunosti je usklađena, omogućavajući unutrašnjoj i vanjskoj rasvjeti raznolike ambijente u ovisnosti od vrste rada vozila:

 

Svjetlo koje se pojavljuje u znak pozdrava i dobrodošlice vodi vas ka vozilu. Kako se vrata otključavaju, pali se DRLs i rasvjeta na bočnim ogledalima. Kako se vozač približava vozilu, blago se pali podno osvjetljenje i osvjetljava kupola, sat i na instrument tabli cijelom njenom dužinom. 

 

Pritiskom na ‘Vehicle Start’ dugme, osvjetljava se brojčanik, prekidači i sat, zatim se počinje osvjetljavati ekran za navigaciju, a svjetlo s instrument table prelijeva se s centralne tačke na obje strane unutrašnjosti Lexusa. Osvjetljavaju se i unutrašnje ručke na vratima i pod.

 

Pritiskom na ‘Driving’ dugme, svjetlost na instrument tabli počinje se postepeno smanjivati, povlači se sa strana prema centralnoj tački, a uporedo se smanjuje i svjetlost na podu i ručkama na vratima, kao i osvijetljenost brojčanika, prekidača i sata na nivo prihvatljiv uslovima vožnje.

 

Prilikom gašenja, treperi ‘Vehicle Parked’ dugme, a potom se postepeno smanjuje svjetlo na instrument tabli, počevši s krajeva prema centru, a potom se usredotoči na jednu tačku i gasi. Kada se ugasi svjetlo na instrument tabli, osvjetli se cijela unutrašnjost vozila uključujući i ručke na vratima kao i podu.

 

Daljnja on-board tehnologija uključuje Lexus Climate Concierge – prvi svjetski Multi-zone Automatic Climate Control integrisani sistem zagrijavanja i hlađenja sjedišta, grijač volana, dobitnik nagrade za čišćenje zraka Nano-e tehnologije, novi Mark Levinson® Reference Surround System sa ne manje od 19 zvučnika, 12.3” multimedijski ekran s drugom generacijom Remote Touch Interface (RTI), sistemom za relaksaciju na stražnjem sjedištu s Blu-ray® Rear Seat Entertainment sistemom. 

 

Na Long Wheel Base verziji uočljiv je niz dodataka koji utiču na poboljšanje ugođaja kao što su funkcija za produženje naslona na zadnjim sjedištima i sjedište za masažu s naslonjačem za noge koji se u potpunosti može uvući, što čini svako vaše putovanje iznimno ugodnim iskustvom. 

 

Dodatno, cjelokupna zvučna izolacija u kabini i udobnost sjedišta, uključujući kontrolu klimatizacije sjedišta, unaprijeđeni su kako bi pružili veću udobnost u vožnji. 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.