Održana druga Red Bull Dajak trka na Vrbasu

Održana druga Red Bull Dajak trka na Vrbasu

Sponzorski tekst

U nedjelju 26. jula, u Banjoj Luci je održana druga po redu Red Bull Dajak trka, uz učešće 40 takmičara koji su se borili za titulu najboljeg dajakaša. Prošlogodišnji prvak, Andrej Zamolo, odbranio je naslov, a ove godine je uvedeno i takmičenje u konkurenciji žena, u kojem je pobijedila Anisa Opardija.

Iako je nedjelja počela kišom, vrijeme se tokom dana popravilo, tako da se veliki broj Banjalučana okupio na gradskoj plaži kod Zelenog mosta na rijeci Vrbas, kako bi uživali u takmičenju u vožnji tradicionalnih dajak čamaca, karakterističnih za ovaj kraj.

Ove godine u takmičenju je učestvovalo 40 takmičara, među kojima je bilo i nekoliko polaznika dajak radionice koju su prošle sedmice organizovali članovi Dajak kluba Banja Luka. Oni koji su se najbolje pokazali na radionici dobili su priliku da učestvuju u takmičenju, a najbolji od njih na trci dobio je i prigodnu nagradu.

Red Bull Dajak trka se vozi po sistemu 4-cross: četiri takmičara startuju istovremeno, a najbolji prolazi u naredni krug. Cilj je što brže i bez grešaka preći stazu uzvodno i nizvodno, okrenuvši se oko bova postavljenih na polovini trke. Prošle godine takmičili su se muškarci, a ove godine su i dame mogle pokazati šta znaju.

U konkurenciji muškaraca pobjednik je bio iskusni Andrej Zamolo, član Dajak kluba Banja Luka, koji je u finalnoj trci iza sebe ostavio Dragana Babića i Vekasa Mašinovića. Najbolji od rekreativaca bio je Đorđe Slijepac. Vodostaj Vrbasa bio je viši nego prošle godine, što je omogućilo dajakašima da koriste cijelu širinu rijeke. Posebno interesantno bilo je ‘u gužvama’ na okretu oko ostrvca, gdje su se često znala istovremeno naći i po tri čamca. Ipak, cijelo takmičenje je prošlo u ferplej atmosferi.

Vožnja dajaka, pored dobre tehnike i ravnoteže, zahtijeva i veliku snagu, ali dame su pokazale da ovaj sport nije rezervisan isključivo za muškarce. U konkurenciji žena borba se vodila između dvije takmičarke, a Anisa Opardija na kraju je izašla kao pobjednica iz duela sa Taimom Kršlak.

“Dajak čamac je jedna od tradicija grada na Vrbasu i na ovaj način se ta tradicija nastavlja i prenosi na nove generacije,” poručili su članovi Dajak kluba Banja Luka.

Pored uzbudljivog takmičenja i navijanja za svoje favorite, okupljeni na gradskoj plaži mogli su uživati i u Beach partyju, na kojem je za dobru muziku i atmosferu zadužen bio DJ Nebs Jack.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.