One će vas zadiviti svojim akrobacijama na Starom mostu

Red Bull Cliff Diving

One će vas zadiviti svojim akrobacijama na Starom mostu

M. Skaka

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 24. septembra po drugi put gostuje u našoj zemlji. No za razliku od prošle godine, kada smo u Mostaru gledali samo takmičenje muškaraca, ove godine će na Starom mostu nastupiti i najbolje svjetske skakačice.

Svjetsko prvenstvo za žene se održava od 2014. godine. U prethodne dvije sezone je uključivalo po tri takmičenja, a ove godine je prošireno na sedam stanica. Kvalitet se konstantno poboljšava, a po umijeću koje demonstriraju skakačice ne zaostaju za svojim muškim kolegama.

U Svjetskom prvenstvu 2016 nastupa šest stalnih skakačica, a na svakoj stanici učestvuju i do dvije takmičarke s pozivnicom. Evo drugog dijela kratkih profila skakačica koje će nastupiti u Mostaru u subotu, 24.9. sa početkom u 13h.

Lysanne Richard (Kanada)

Ova 35-godišnja Kanađanka uspijeva spojiti nemoguće: nastupe u čuvenom Cirque du Soleil, uspješnu karijeru skakačice i trostruko majčinstvo. Sa dva druga mjesta i pobjedom ove sezone, drugoplasirana je u poretku žena i najozbiljnija suparnica Rhiannan Iffland u trci za titulu, tako da će ostatak sezone vjerovatno obilježiti žestoka borba ove dvije skakačice.

Cesilie Carlton (SAD)

Prva skakačica s pozivnicom koja je pobijedila na Red Bull Cliff Diving takmičenju, na portugalskim Azorima 2015. U toj sezoni bila je izjednačena na prvom mjestu sa Rachelle Simpson sve do završnog takmičenja u Italiji, gdje je u posljednjoj rundi skočila ispod prosjeka. Ove godine nastupa u odličnoj formi, i trenutno je treća u ukupnom poretku.

Ginger Huber (SAD)

Skakačica s ogromnim iskustvom, žena čiji je cijeli život vezan za skokove, bilo kao takmičarka, trenerica, sudija ili model za ESPN Body Issue magazine. Ova 41-godišnjakinja bila je vice-prvakinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015, i uvijek je u stanju popeti se pobjednički podij. Ove godine to je učinila kao treća u Portugalu.

Yana Nestsiarava (Bjelorusija)

Bjeloruskoj skakačici ovo je treća sezona u kojoj nastupa kao takmičarka s pozivnicom. Bila je bronzana u visinskim skokovima na FINA Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima 2015 u Kazanu, Rusija. U Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu najbolji rezultat joj je treće mjesto iz Italije prošle godine.

Sva dešavanja u prvenstvu pratite na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici prvenstva.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi