Poliklinika Atrijum jedina radi preglede po FIFA programu

Sportski pregledi

Poliklinika Atrijum jedina radi preglede po FIFA programu

Sponzorski tekst

Bavljenje sportom opterećuje organizam, a svaki sportista izlaže se većem fizičkom naporu u odnosu na prosječnu dnevnu aktivnost jedne osobe i veoma je bitno procijeniti da li je organizam adaptiran na takvu vrstu napora. 

Sportski pregled je važan kako bi se uradila procjena zdravstvenog stanja tijela na samom početku bavljenja sportom, kao vid ulaznih podataka, kao i stanja tijela u toku treninga. Najčešće je dovoljno jednom godišnje izvršiti preventivni sportski pregled. 

Ukoliko se vrše redovni periodični pregledi sportista, mala je šansa da se tokom bavljenja sportskim aktivnostima razvije neki poremećaj. Pregledi su bitni i zbog prevencija oboljenja koji u nekim slučajevima mogu izazvati izazvati invalidnost ili čak i fatalni ishod. 

Svakom potencijalnom sportisti bi trebalo napraviti osnovne preglede i pretrage kojim se mogu isključiti bolesti ili stanja koja bi mogla štetno djelovati na zdravlje za vrijeme treninga.

Poliklinika Atrijum radi specijalne preglede sportista a jedini smo u Bosni i Herzegovini koji preglede fudbalera radimo po programu FIFA, ponosni sponzor fudbalske reprezentacije BIH, košarkaške reprezentacije BIH, FK Željezničara, FK Sarajeva, KK Spars. 

Svi sportisti na početku pregleda ispunjavaju sportski upitnik nakon čega slijede pregledi:

- Fizikalni pregled srca, pluća, stomaka, ekstremiteta i kičmenog stuba

- EKG sa očitavanjem 

- Kompjuterska spirometrija 

- Ultrazvuk štitne žlijezde 

- Ultrazvuk srca 

- EKG pod opterećenjem /Ergometrija/ 

- Zaključno mišljenje, razgovor i preporuka za eventualno liječenje

- Sedimentacija eritrocita, kompletna krvna slika sa diferencijalnom krvnom slikom, šećer, kreatinin, urea, AST, ALT, GGT i urin

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti