Predstavljena lopta sa kojom će se igrati SP u Brazilu

Adidas Brazuca

Predstavljena lopta sa kojom će se igrati SP u Brazilu

A. Haznadarević

Utakmice svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine igrat će se loptom "Brazuca", odlučili su navijači u Brazilu.

Čast da predstavi zvaničnu loptu predstojećeg SP-a imao je bivši brazilski igrač i reprezentativac Cafu.

Proizvođač sportske opreme Adidas, koji od 1970. godine kreira zvanične lopte za Mundijale, ovog puta bio je inspirisan elementima nacionalne kulture Brazila.
 
"Brazuca" je neformalni termin koji Brazilci koriste da opišu nacionalni ponos, a izabran je u konkurenciji imena "Bosa Nova" i "Karnavaleska".

Konačnu odluku donijeli su navijači reprezentacije Brazila koji su protekle tri sedmice glasali i prvi put u historiji svetskih prvenstava direktno učestvovali u odabiru imena lopte.

Zvanična lopta uvijek predstavlja simbol turnira. Na SP-u u Argentini 1978. bio je "Tango", u Meksiku 1986. "Asteka", u Japanu 2002., "Fivernova", a u Južnoj Africi 2010. "Jabulani".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije