Red Bull Air Race: Kirby Chambliss pobijedio u Rusiji

Preuzeo prvo mjesto u ukupnom poretku

Red Bull Air Race: Kirby Chambliss pobijedio u Rusiji

Peta ovosezonska utrka Red Bull Air Race održane je proteklog vikenda u Kazanu. Bilo je to debitantsko takmičenje u Rusiji, a pobijedio je Kirby Chambliss iz SAD-a. Ovaj pilota je dotakao vrh i u Budimpešti pa je nakon dva vezana trijumfa preuzeo vodstvo u ukupnom poretku od Japanca Yoshihide Muroye. Ovo je prvi put da je na vrhu od kako je 2006. godine osvojio titulu svjetskog prvaka. Također, piloti su, prolazeći između 25 metara visokih zračnih vrata, prirediti spektakl ljubiteljiam ovog sporta u Kazanu.

Drugo mjesto osvojio je Pete McLeod iz Kanade, dok je na trećem mjestu završio Michael Goulian iz SAD-a. Peter Kopfstein je bio četvrti, a Juan Velarde peti. Piloti su imali problem sa stazom jer je bila nepoznanica. No, Kirby Chambliss je sjajnom izvedbom zasluženo dotakao vrh.

''Uzbuđen sam, ovo je sjajan rezultat. Nadao sam se da ću doći do završnice. U ključnim trenucima preuzeo sam rizik i to se na kraju isplatilo. Kako ostati na vrhu do kraja? Trebam svako takmičenje da se penjem na pobjedničko postolje. To donosi krajnji trijumf'', kazao je nakon slavlja u Kazanu Kirby Chambliss.

Pete McLeod se morao zadovoljiti drugim mjestom.

''Ovaj rezultat je dobar. Mislim da sam u dobroj formi i naredno takmičenje u Porto moglo bi biti još bolje'', istakao je McLeod. Trećeplasirani Michael Goulian podvukao je kako je sjajan osjećaj biti na pobjedničkom postolju.

''Tokom cijele sezone bio sam blizu, ali sam konačno u Kazanu uspio da se plasiram na treće mjesto. Bilo je fantastično u Rusiji i gradu Kazanu'', kazao je Goulin. 

Bez dvojbe, nadmetanje u Rusiji bilo je neizvjesno. Piloti su ponovo oduševili borbom protiv štoperice na slalomskoj stazi. Bitku za novog ''vladara neba'' nastavljaju u Portu 2. i 3. septembra. Razlika u prva četiri mjesta u ukupnom poretku je svega dva boda. To garantira uzbudljivu borbu do kraja. Reprizu utrke možete pogledati na Red Bull TV.

Redoslijed prvih pet u Kazanu:

1.Kirby Chambliss (SAD) 15 bodova
2. Pete McLeod (Kanada) 12 bodova
3. Michael Goulian (SAD) 9 bodova 

Redoslijed u ukupnom poretku:

1.Kirby Chambliss (SAD)  40 bodova
2. Yoshihide Muroya (Japan) 39 bodova
3. Martin Šonka (Češka Republika) 39 bodova

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi