Red Bull Cliff Diving: Drama i uzbuđenje na Starom mostu

Završeno takmičenje u Mostaru

Red Bull Cliff Diving: Drama i uzbuđenje na Starom mostu

E. Čaušević

Drugo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u našoj zemlji nadmašilo je ionako visoka očekivanja,. Preko 20.000 gledalaca uživalo je u preko dva sata spektakularnih skokova, u izvođenju najboljih svjetskih skakača i skakačica. Na kraju, kraljica i kralj Starog mosta postali su Lysanne Richard i Michal Navratil.

Do početka takmičenja u 13h, 20.000 gledalaca je preplavilo plažu ispod Starog mosta, a svi prilazi mostu bili su zakrčeni. Prije samog takmičenja, mladi muzičari iz Mostar Rock škole su na Starom mostu izveli himnu Mostara, Šantićevu „Eminu“, za što su nagrađeni velikim aplauzom.

Potom je uslijedilo ono što su ljubitelji skokova u Mostaru i cijeloj BiH mjesecima s nestrpljenjem iščekivali: sedmo takmičenje sezone 2016 Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Atmosfera na plaži ispod Starog mosta je proključala već pri predstavljanju takmičara, i takva je ostala sve do kraja. U preko dva sata fantastičnih skokova i akrobacija od kojih zastaje dah, publika nije ostala dužna skakačima, nagrađujući svaki njihov skok gromoglasnim aplauzima.

U takmičenju muškaraca, pobjednik je češki skakač Michal Navratil, Britanac Gary Hunt je bio drugi, a treće mjesto je pripalo Davidu Colturiju (SAD). Čast da postane pobjednica prvog takmičenja žena na Starom mostu pripala je Lysanne Richard (Kanada), drugo mjesto je osvojila Cesilie Carlton (SAD), dok je Australka Rhiannan Iffland bila treća.

U pauzi između skokova, gledaoce je oduševio revijalni nastup padobranaca iz Red Bull Skydive Teama, koji su se s visine sjurili naniže, prošli ispod Starog mosta i sletili u Neretvu, izazvavši ovacije. Poseban trenutak bio je kada je Orlando Duque u ime Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva legendarnoj mostarskoj lasti Emiru Baliću uručio priznanje za 65 godina bavljenja skokovima.

Večeras i u narednim danima slijedi još materijala, videa i fotografija sa subotnjeg spektakla na Starom mostu. Sve vijesti potražite na www.redbull.ba, www.redbullcliffdiving.com i zvaničnoj Facebook stranici takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi