Red Bull Music Academy se vraća u Berlin

Dvadeset godina nakon prvog izdanja

Red Bull Music Academy se vraća u Berlin

Sponzorski tekst

Dvadeset godina nakon prvog izdanja Akademije u Berlinu, putujuća serija koncerata, klupskih večeri, izložbi, razgovora, studijskih sesija i radionica se vraća u njemački glavni grad u 2018.

Iduće izdanje Red Bull Music Academy će se održati u Berlinu, od 8. Septembra do 12. Oktobra, kroz seriju radionica, studijskih sesija i nastupa. Nakon posjeta mnogim svjetskim gradovima, kao što su Tokyo, New York, Melbourne, Cape Town, Paris, São Paulo, Montréal itd, Akademija se vraća na mjesto odakle je sve krenulo još 1998. godine. Muzički stvaraoci sa svih krajeva planete su pozvani da apliciraju za RBMA 2018, u periodi od 15. juna do 4. septembra.

Svaka Akademija je bila posebna i svijet sam za sebe, nudeći nove uvide i poglede na muziku i zvuk, a uzimajući u obzir raznolikost i različit background svih polaznika. 60 odabranih umjetnika sa svih krajeva planete se okuplja u gradu domaćinu, pristajući na “muzičko putovanje” koje su mnogi prijašnji učesnici opisali kao životno iskustvo koje im je promijenilo život.

Na samoj Akademiji, polaznici će čuti lekcije svjetskih umjetnika koji su oblikovali modernu muzičku historiju, razmijeniti iskustva u specijalno dizajniranim studijima i ostvariti kolaboracije u dano-noćnim studijskim sesijama. U isto vrijeme tokom trajanja Akademije, širom grada će biti organizirani vrhunski performansi i nastupi, kako na velikim binama tako i zadimljenim berlinskim klubovima. To je mjesto gdje će se na mjesec dana najuticaniji muzički umjetnici susresti sa novom generacijom čije vrijeme tek dolazi.

Muzički stilovi koji su prezentovani na Akademiji su jednako raznoliki kao i zemlje iz kojih su došli učesnici. Zapravo, moglo bi se reći da je svaka Akademija potpuno drugačija. Njena unikatna kombinacija različitih ljudi, kultura i iskustava pokazala se kao dobitna, gdje se zaista rađaju nove ideje, kontakti i kolaboracije koje traju i poslije održavanja same Akademije. U skladu s tim, pozivamo sve instrumentaliste, producente, vokaliste, DJ-eve i audio inženjere svih žanrova da apliciraju. Sve što je potrebno je otvorenost, iskrena ljubav prema muzici i želja za znanjem i novim iskustvima.

Zašto Berlin?

Kad je Jeff Mills postao prvi umjetnik koji je sjeo na kauč Akademije, u Berlinskom industrijskoj hali 1998. godine, njegov odabir nije bio slučajan. Techno legenda iz Detroita ima posebnu vezu sa Berlinom, kao gradom sa konstantnom otvorenošću ka različitosti kultura i ideja, i mjesto koje svakom umjetniku daje dodatnu dimenziju i inspiraciju, i odakle će krenuti ovaj projekat na svoje putovanje planetom.

Iako je od tada Akademija održana u 20ak svjetskih metropola, u svakom izdanju je bio i “djelić Berlina”, bilo u formi predavanja, studijske sesije ili članova tima kao što su - Modeselektor, Moritz von Oswald, Dixon, Mo and Carsten Nicolai ili pak polaznici prijašnjih izdanja Akademije koji su ostavili trag na berlinskoj sceni - Nina Kraviz, Objekt, Robot Koch and Xosar, Brandt Bauer Frick, itd.

Također, moglo bi se reći da je široka planeta umjetnika, muzičara, izdavača, promotera i studijskih specijalista okupljenih oko Red Bull Music Academyje i oblikovala Berlin onakvim kakvim ga danas znamo – mjesto za kreativno eksperimentisanje, kulturnu razmjenu i ličnu slobodu.

Aplikacioni proces

Počevši od 15. juna, muzički stvaraoci diljem svijeta su pozvani da apliciraju na Red Bull Music Academy 2018. u Berlinu. Aplikaciona forma se može skinuti sa web stranice Akademije, i mora biti poslana najkasnije do 4. septembra. Svaki aplikant prilaže i svoj muzički demo, ne duži od 30 minuta. Isti možete upload-ovati na stranicu ili poslati poštom na prikazanu adresu. Red Bull Music Academy tim i žiri će odabrati polaznike i objaviti imena početkom 2018. godine.

Muzičko izdanje - Various Assets

U duhu prethodnih izdanja Akademije, nastavlja se tradicija predstavljanja izdanje pod nazivom ‘Various Assets', koje je izašlo 15. juna. Umjesto na CD-u kao prije 10 i više godina, izdanje sada možete besplatno downloadovati na ovom linku.

Sve trake na ovom izdanju su urađene tokom prošlogodišnje Akademije u Montrealu (Kanada), a neki od artista koje možete čuti su - Thundercat, Just Blaze, ‘Mad’ Mike Banks, Deradoorian, Matías Aguayo, Dorian Concept, Lucrecia Dalt, Mathew Jonson, Ango, Branko, Marco Passarani, itd.

Više informacija možete pronaći na: www.redbullmusicacademy.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi