Sud odlučio: Policajac optužen za 95 ubistava iz nehata
Foto: EPA

Gotovo tri decenije nakon tragedije na Hillsboroughu

Sud odlučio: Policajac optužen za 95 ubistava iz nehata

Prije nešto više od 28 godina na stadionu Hillsborough došlo je do tragedije u kojoj je na tribinama ovog stadiona u Sheffieldu 96 osoba izgubilo život.

Tek što je tog 15. aprila 1989. godine počela utakmica polufinala FA Kupa, došlo je do velikog meteža na tribini na kojoj su boravili navijači Liverpoola. Prenatrpana tribina, te otvaranje jednog od ulaza kako bi još navijača ušlo na tribinu prouzrokovalo je pravi haos, stotine ljudi su bile pregažene, pritiskana uz zaštitne ograde ili su pale sa tribine. Nakon što se situacija "raščistila" prizor je bio užasan, skoro stotinu mrtvih i 766 porvijeđenih.

A za smrt 95 od 96 tragično stradalih osoba, biće optužen komandir jedinice policije iz Južnog Yorkshirea koja je bila zadužena za obezbjeđivanje utakmice. Naime, David Duckenfield će biti optužen po 95 tačaka za ubistvo iz nehata, dok će se još pet njegovih kolega suočiti sa različitim optužbama.

Britanski sud neće optužiti Duckenfielda za smrt Anthonyja Blanda, 96. žrtvu, jer je on, iako se smatra da su povrede na Hillsboroughu uticale na to, preminuo četiri godine kasnije.

Policajci se terete zbog nasavjesnog vršenja službe, a kao glavni krivac je istaknut David Duckenfield jer se smatra da je on naredio otvaranje jedne od kapija na stadionu što je dovelo do priliva novih navijača na već pretrpanu tribinu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi