Sve spremno za "1. Sarajevsku rolerijadu"

E. Škorić

U okviru Dana Općine Centar realizirati će se manifestacija pod nazivom “1. Sarajevska rolerijada” koju organizira Udruženja građana “Klub sporta “Fit & Fun”. 

Ulične trke na rolama su postale trend u svijetu i nadamo se da će učešće uzeti veliki broj ljubitelja ovog sporta i da ćemo imati dobru zabavu. Rolanje je sport koji danas sve više osvaja djecu, mlade, ali i one malo starije koji žele ostati u dobroj tjelesnoj kondiciji. 

Masovna porodična zabava  na točkićima trajaće tri  sata, a okupiće na stotine roleraša svih uzrasta, od onih koji su tek prohodali, pa do onih koji su odlučili da se u poznim životnim godinama rekreiraju na ovaj način.

Nadamo se da će Sarajevska rolerijada vrlo brzo  postati novi prepoznatljivi brend glavnog grada i  biti tradicionalnog  karaktera. Očekuje se  više stotina aktivnih učesnika u svim starosnim  kategorijama koji čitav dan promovišu čari sporta, koji kao svjetski trend sve više postaje popularan i  kod nas. Ovakve manifestacije  motivišu građane da se što više bave  sportom i rekreacijom, ali i da promovišu druženje i zdrav način života.  

Svi zainteresovani, moći će da se oprobaju u više različitih trka, i možda čak i osvoje neku od mnogobrojnih nagrada. Organizatori su spremili  trke za svaki uzrast. Ulice u samoj  jezgri grada će  biti zatvorene za saobraćaj  vozila a otvorene za roleraše svih uzrasta.

CILJEVI PROJEKTA:   

Ovaj projekat zamišljen je kao porodični event koji bi osigurao zabavu i druženje cijele obitelji bez obzira na dobnu i polnu odrednicu. U vrijeme ubrzanog načina života i svakodnevnog usavršavanja novih tehnologija, najjednostavniji izlazak i kvalitetna interpersonalna zajednička druženja evidentno su rjeđa. Upravo u želji da pozitivno utječemo na svoje okruženje i budemo inicijatori promjena, rodila se ideja o jednom ovakvom eventu sa takmičenjem. Sve veći broj rekreativnih  ali i onih ozbiljnih roleraša na našim ulicama dao nam je podsretak da ideju sprovedemo u stvarnost.

Realizacijom projekta bi se postigao višestruki efekat:

 a)  poboljšava se nivo tjelesnog i zdravstvenog odgoja djece i omladine,

 b) socijalni efekat/resocijalizacija mladih – druženje kroz realizaciju otvorenih takmičenja u rolerskim (koturaljkaškim) disciplinama,

 c) djeca i mladi će se upoznati sa pravilima i sigurosnim aspektima rolanja (koturaljkanja) s obzirom na saobraćajno – sigurnosne mjere,

 d) vrši se omasovljnje rolerskih (koturaljkaških) sportova, što predstavlja efikasan vid stimulacije djece za bavljenje sportom, budući da je rolanje (koturaljkanja) jedan od najinteresantnijih zabava učenika osnovnih i srednjih škola.

VRSTE AKTIVNOSTI:

Planirano je ukupno 13 utrka od kojih

TRKE ZA NAJMLAĐE (100-400 m):

U ovim trkama učestvuju djeca do 15 godina starosti. Takmičari su podeljeni u 3 starosne grupe: 

I.djeca do 6 god,  imaju start u visini  Radićeve ulice do zajedničkog  cilja za sve utrke u visini BBI platoa (100m)

II.djeca od 6 do 11 god. imaju start u visini Kulovića ulice do zajedničkog cilja (300m)

III.djeca od 11 do 16 godina starosti cca u visini Kina Imperijal (400m)

U okviru svake starosne grupe posebno se takmiče dječaci a posebno djevojčice.

 PORODIČNE TRKE (200 m)

U ovim trkama učestvuju članovi (proširene) porodice na rolerima, držeći se za ruke od starta do cilja. Takmičari su podeljeni u tri grupe i to:

I.porodice sa 2 člana, 

II.porodice sa 3 člana i

III.porodice sa  4 i više članova  a računaju se čak  i bebe u kolicima. Svaka  grupa startuje 

 posebno.   Svaka grupa iz ove kategorije starta sa istog mjesta-u visni zgrade “Šipada”.

TRKE ZA ODRASLE

U ovim trkama učestvuju takmičari stariji od 16 godina. Posebno startuju muškarci  a posebno žene Takmiče se u:

- disciplini 500 i

- 1000 m, tj. Velika finalna utrka (od Vječne vatre kroz Maršala Tita, H.Hume, Obalom kroz Kuloviča do cilja ispred BBI.

Program bi pored samih utrka sadržavao :

-malu školu rolanja za početnike

-aerobik program na centralnoj bini (zagrijavanje svih učesnika-prevencija ozljeda)

-dodatne zabavne aktivnosti i animacija posjetitelja rolerijade

Konačna satnica će biti objavljena 24 sata uoči 1. Sarajevske rolerijade. 

CILJNE GRUPE

Direktni učesnici ovog projekta su djeca, omladina i odrasli. Tačan broj direktnih i indirektnih korisnika projekta je teško procijeniti, s obzirom da je ovo projekat koji se prvi put dešava u našoj državi, a u regiji je na posljednjoj 19. Beogradskoj rolerijadi učestvovalo 3000 takmičara. 

MJESTO I LOKACIJA IMPLEMENTACIJE PROJEKTA

Glavne utrke manifestacija planirane su u Ulici Maršala Tita i to na potezu od Vječne vatre do Higijenskog zavoda, dok bi Velika finalna utrka za odrasle imala i dodatni krug kroz ulice H.Hume, Kulovića do Cilja ispred platoa BBI  .

TRAJANJE PROJEKTA

Termin održavanja projekta je 07.05.2017. godine. sa satnicom koja će biti 24h pred realizaciju.

U slučaju loših vremenskih prilika utrka se prolongira za naredni vikend. Generalni sponzor je Olimpija, a prijatelj projekta Unicredit Banka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi