Toyota proslavlja 75. godišnjicu postojanja

Toyota proslavlja 75. godišnjicu postojanja

M. Skaka
Teme:

Sredinom 30-tih godina prošlog vijeka, mladi Kiichiro Toyoda je shvatio potencijal masovne proizvodnje automobila i tokom nekoliko narednih godina uspio ubijediti proizvođača tekstila Toyoda Automatic Loom Works da otvori Odjel za automobile.

Zahvaljujući Kiichirovom predanosti poslu, taj Odjel prerasta u Toyoda Enterprise, a potom u Toyota Motor kompaniju 1937. godine. Danas, 75 godina kasnije, Toyota je prisutna u više od 170 zemalja svijeta, a u pogonima Toyote je proizvedeno više od 200.000 miliona automobila.

U automobilskoj istoriji dugoj 11 generacija, Toyota Corolla još uvijek čvrsto drži titulu najprodavanijeg automobila sa preko 39 miliona prodatih jedinica. Žene i muškarci u Toyotinim pogonima i uredima širom svijeta svaki dan nastoje stvarati što bolje automobile. Zahvaljujući tom duhu konstantnog unaprijeđenja ili kaizen na japanskom jeziku, zasnovanom na principima zvanim Toyota način (The Toyota Way), Toyota je u Evropi lansirala novi slogan: Uvijek postoji bolji način.

Kada je Toyota u prodaju pustila 200-milioniti automobil, predsjednik Toyota Motor Corporation Akio Toyoda je rekao: “Mi smo odlučni da stvaramo još bolje automobile i da nastavimo pružati našim klijentima najbolje moguće proizvode. Ovo je zajednički cilj svih 300.000 uposlenika Toyote širom svijeta.”

Budući da se približava 75. godišnjica od osnivanja Toyote, koja se obilježava 3. novembra, Toyota Europe pokreće niz inicijativa s ciljem odavanja počasti predanosti osoblja Toyote širom svijeta u proteklih 75 godina. Ove inicijative, kojima će se pojedinosti Toyotine istorije prezentirati javnosti, također su osmišljene da se iskaže zahvalnost svim klijentima, fanovima i ljubiteljima automobila.

Le Rendez-Vous Toyota

Toyota je nedavno u Parizu otvorila uzbudljivu izložbu u jednoj od najpoznatijih svjetskih ulica, Avenue des Champs-Élysées. Izložba Le Rendez-Vous Toyota prikazuje neke od najdragocjenijih modela Toyote iz protekle tri četvrtine vijeka u dvije različite veličine. Tako se posjetioci mogu upoznati sa nizom izuzetno očuvanih Toyota klasika, uključujući: 1958 Toyota Land Cruiser FJ25, 1964 Toyota Corona, 1965 Toyota Sports 800, 1967 Toyota 2000GT, 1968 Toyota Corolla Sprinter i 1970 Toyota Celica Coupé 1600 GT.

Izložba također prikazuje impresivne kolekcije 1:43 modela, koji su za potrebe izložbe posuđeni od privatnog kolekcionara. Kolekcija između ostalog obuhvata prvi Toyota putnički automobil, Toyota Model AA karavan i sportsku ikonu - pobjedničko vozilo British F3 prvenstva Toyotu Ayrtona Senne iz 1983. godine. Izložba ostaje otvorena do decembra.

75 dana #Toyota75 na Twitteru

Toyota poziva sve ljubutelje dobrih automobila da prošetaju ulicama sjećanja sa Toyota Europe od 8. oktobra i tokom 75 dana saznaju sve o počecima 75 godina duge istorije Toyote, detaljima razvoja i pregledaju arhivske materijale skupljene iz cijelog svijeta. Pridružite se Toyoti na putovanju kroz vrijeme na Twitteru prateći @toyota_europe i potražite #Toyota75 hashtag.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.