Treća nagrada za novi Renault Clio

2013 L'Argus Trophy

Treća nagrada za novi Renault Clio

A. Haznadarević
Teme:

Nakon osvajanja RTL/AutoPlus nagrade za najbolji produkcijski automobil sajma automobila u Parizu, te nagrade “Zlatni volan” Axel Springer media grupacije, novi Clio je osvojio i treću vrijednu nagradu – L’Argus Trophy u klasi malih gradskih vozila.

Žiri za dodjelu L’Argus nagrade se sastojao od automobilskih eksperata, novinara i specijalista za tržišna istraživanja. U izbor su ušli svi automobili predstavljeni tokom 2012. godine, a serijom sastanaka lista kandidata je svedena na pet finalista.

 

Glavni kriterij, koji se razmatra prilikom dodjele ove nagrade jeste odnos uloženo - dobiveno, odnosno opremljenost za uloženi novac, ali i troškovi korištenja (0,26 eura/km za Clio 1.5 dCi Energy Expression 90), pad vrijednosti (51,2% u tri godine ili 60.000 km), te naravno potrošnja goriva, emisija ugljen dioksida i jednostavnost korištenja.

 

Ova nagrada, koju dodjeljuju dobro informisani stručnjaci, odraz je dobrih reakcija, koje je Renault postigao sa novom generacijom modela Clio. Naime, Clio je prvi model kojeg krasi novi dizajnerski identitet marke Renault, a koji se ističe naglašenim logom proizvođača i zavodljivim krivuljama karoserije.

 

Uspješan vizuelni nastup podržavaju i sposobni motori malog kapaciteta, koji štede do 20 posto manje od svojih prethodnika. To se posebno odnosi na novi trocilindarski turbobenzinac sa 90 KS, koji troši samo 4,3 litre, što odgovara emisiji ugljen dioksida od 99 g/km, odnosno 1.5 litarski dizelaš iste snage koji troši tek 3,2 litre na 100 km/h (emisija ugljen dioksida od 83 g/km), što je na nivou osjetno skupljih hibridnih automobila.

 

Pored toga, zahvaljujući svojoj arhitekturi, dužem međuosovinskom razmaku i širem tragu točkova, novi Clio postavlja mjerila u klasi kada su u pitanju vozne osobine, dok osvojenih pet EuroNCAP zvjezdica potvrđuju superiornost na polju sigurnosti. Još jedna od neporecivih kvaliteta novog Clija je i MEDIA NAV multimedijalni sistem sa ekranom osjetljivim na dodir, koji je dio standardne opreme u 80 posto dostupnih izvedbi, te Bass Reflex audio sistem sa Bluetooth i USB konekcijom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.