Život nakon fudbala

Život nakon fudbala

M. Skaka

U svijetu sporta, osim uzbuđenja koje različiti kupovi i lige donose sa sobom, jako su nam bitni i igrači koji u njima igraju. 

Svako ima najdraže klubove za koje navija i najdraže igrače koje voli. To se najviše osjeti u fudbalu, gdje stvaramo idole koje pratimo kroz njihove fudbalerske karijere. Slavni igrači poput Davida Beckhama ili Ronalda u nama izazivaju poštovanje, divljenje i rado pratimo napredak u njihovim karijerama. Mnogi misle da nakon što završi svoju karijeru, fudbaler potpuno nestane iz javnosti. Međutim, nekima život i nakon fudbala bude obasjan svjetlima reflektora.

David Beckham

Najbolji primjer je svjetski poznat engleski fudbaler David Beckham, koji je nakon fudbalerske karijere započeo jednako poznatu karijeru u modnoj industriji. Osim promoviranja brendirane odjeće i obuće poput Adidasa s kojim je potpisao višemilijunski ugovor, Beckham je također predstavljao poznate firme poput Pepsi&Co, Armani, Burger King te Samsung. Predstavio je i svoje izdanje parfema, sudjelovao u promociji različitih fudbalerskih video igara te je proglašen globalnim ambasadorom za kineski fudbal 2013 godine. Uz sve to, UNICEF ga je proglasio je i ambasadorom dobre volje 2005. godine. Time je nastavio održavati svoj imidž svjetske zvijezde iako je fudbal, koji ga je proslavio, ostavio iza sebe.

Vinnie Jones

Ponekad se bivši fudbaleri osvrnu i na filmsku industriju kako bi se nastavili aktivno pojavljivati u svjetskim medijima. Poput engleskog fudbalera Vinnieja Jonesa koji se završetkom fudbalerske slave počeo uzdizati u filmovima. Nakon odlaska 1999. godine,iako nema formalne glumačke naobrazbe, Jones je snimio 29 filmova i pojavljivao se u nekolicini TV serija. Pojavio se i u jednoj od sezona Celebrity Big Brothera te je čak izdao i autobiografsku knjigu. Uz glumu, Vinnie Jones ima i izdana dva glazbena CD-a.

Gary Lineker

Poput Jonesa, u medijske se vode upleo i bivši engleski reprezentativac Gary Lineker - jedini fudbaler koji je osvojio naslov najboljeg strijelca Engleske s tri različita kluba : Leicester Cityjem (gdje je proglašen i za najboljeg fudbalera u povijesti kluba), Evertonom i Tottenhamom. Nakon slave na terenu, održao je povezanost s fudbalom te je postao sportski komentator uspješne TV kuće BBC. 2013. potpisao je ugovor s NBC-jevom sportskom mrežom te je izvještavao o događanjima u Premier Ligi. 2014. godine je osnovao produkcijsku kuću Goalhanger Films LTD., te je za vrijeme Svjetskog prvenstva FIFA-e snimio par kratkih videa koje je objavljivao na Youtubeu.

Luis Figo

Luis Figo, umirovljeni portugalski fudbaler svoju slavu koristi promovirajući humanitarni rad pa tako postaje ambasador "Stop TB Partnership" organizacije s kojom sudjeluje u osvještavanju o opasnostima tuberkuloze. Član je humanitarnog projekta Inter Campus kojeg vodi Inter Milan. Osim poticanja dobrotvornog rada, Figo je osnivač Network90 stranice o fudbalerskoj industriji, te je čak otvorio i vlastiti bar u Portugalu.

Ronaldo

Neizostavno je spomenuti i Ronalda, bivšeg brazilskog reprezentativca kojeg se smatra jednim od najboljih fudbalera svih vremena. Nakon što je 2011. godine napustio fudbalersko igralište, zamijenio ga je sudjelovanjem u različitim dobrotvornim projektima čime je uvelike pripomogao UN-u. Svoju slavu je iskoristio i u osnivanju vlastite agencije za sport i zabavu nazvanu 9ine. Ubrzo nakon toga, Ronaldo postaje član tima PokerStars SportStars, grupe poznatih sportaša koji igraju poker na poznatoj stranici. Također je sudjelovao na velikim live turnirima, gdje je ove godine završio na 26. mjestu glavnog eventa na 2015 PokerStars Karipskoj avanturi (PCA). Nakon turniraje poručio: “Volim poker, jer je to natjecanje, a to mi se sviđa. Iako sam prestao igrati fudbal, i dalje volim sudjelovati na natjecanjima”.

Zvonimir Boban

Zvonimir Boban – legendarni hrvatski vezni igrač. Službeno se povukao iz fudbala 2002. godine, nakon čega je završio studij na Sveučilištu u Zagrebu. Započeo je karijeru u sportskom novinarstvu i time se popeo na mjesto administrativnog predsjednika dnevnih novina "Sportske novosti". Uz to, bio je i komentator sportskih događanja za RTL televiziju i SKY Italia mrežu. Baš poput Luisa Fige, i on je otvorio vlastiti bar u gradu Zagrebu nazvavši ga "Boban".

George Weah

George Weah je bivši liberijski fudbaler koji se pak trenutno bavi politikom. 1995. godine FIFA ga je proglasila najboljim svjetskim, europskim, te afričkim igračem godine. Nakon fudbala, također je imenovan UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje, ali je tu ulogu zapostavio započevši političku karijeru. Weah je htio iskoristiti fudbal za propagandu edukacije djece u ratom razorenoj Liberiji. 1994. godine osnovao je fudbalerski klub "Junior Professionals" u koji su se mogli učlaniti samo oni koji su aktivno pohađali školu. Kandidirao se za predsjednika Liberije, a bavljenje politikom je nastavio i kroz niz kandidatura za senatora, pa je konačno 2014. godine i zauzeo senatorsko mjesto.

Unatoč mišljenju da fudbaleri ipak svoj posao obavljaju najbolje kad su na terenu i imaju loptu među nogama, ima i odličnih primjera poput ovih koji dokazuju da kraj fudbalerske karijere ne mora nužno značiti i kraj karijere općenito. Imajući u vidu svoju popularnost, mnogi bivši fudbalerski reprezentativci se svojom slavom koriste kako bi aktivno sudjelovali u drugim područjima koje mediji obuhvaćaju. Bilo da se radi o filmskoj, glazbenoj ili modnoj industriji, novinarstvu ili politici, uvijek se nađe mogućnost kako nastaviti graditi karijeru. Time umirovljeni fudbaleri mogu i dalje biti obasjani reflektorima na neki način - samo što to više nisu oni s fudbalerskog terena. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti