Zvanični početak projekta CO2 Friends!

Toyota Challenge BiH:

Zvanični početak projekta CO2 Friends!

M. Skaka

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis, u saradnji s Toyota Fund for Europe, realizuje projekt "Toyota Challenge - CO2 Friends". 

Projekt CO2 Friends je studentsko takmičenje čiji je cilj da smanji najmanje 5% od ukupne potrošnje električne energije unutar prijavljenih fakulteta na tri univerziteta u Bosni i Hercegovini. Riječ je o Univerzitetu u Sarajevu, Univerzitetu u Banjoj Luci i Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

 

Takmičenje uključuje studentske timove koji djeluju kao "energetska policija" - timovi prate, analiziraju, savjetuju i provode mjere koje će smanjiti potrošnju energije unutar fakulteta, te u konačnici smanjiti emisiju ugljičnog dioksida. 

 

Toyota Fund for Europe ovaj je projekt podržala s 20.000 eura i ujedno se radi o prvom projektu ovog tipa u našoj zemlji koji je Toyota podržala. 

 

„Nadamo se da je ovo samo početak uspješne saradnje između Toyote i univerziteta u Bosni i Hercegovini. Pored osnovnog cilja – uštede energije i smanjenja štetnih CO2 emisija, naša želja je da se svijest o potrebi i koristima energetske efikasnosti proširi sa fakulteta u domove studenata i dalje u zajednicu,“  izjavila je Maja Đozo Viteškić iz Toyote BiH. 

 

Pobjednički tim će biti odabran na temelju ostvarenih rezultata, a pobjednik je onaj tim koji uspije ostvariti najveće uštede. Aktivnosti na uštedi energije će trajati od 01. aprila do 31. maja, nakon čega će biti upriličena ceremonija proglašenja pobjednika i dodjela nagrada najboljima – 4.000 KM za prvo, 1.500 KM za drugo mjesto, te 5x Prestigio Pad za trećeplasirani tim. 

 

Uštede će biti dokumentovane na web stranici projekta gdje će svi timovi voditi dnevnike sa sedmičnim aktivnostima, dok će se dnevnik pobjedničkog tima koristiti kao vodič za štednju energije na univerzitetima u Bosni i Hercegovini. 

 

Korisne savjete kako napraviti uštede i u svom domu, svi zainteresirani će moći pratiti i na oficijelnoj facebook stranici projekta.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.