49-ersi kao nekad sa Montanom
Suze pobjedničke - Vernon Davis i Alex Smith

Ponovo u finalu konferencije

49-ersi kao nekad sa Montanom

M. Maksimović

San Francisco 49ersi u NFC-u i New England Patriotsi u AFC su prve dvije ekipe koje su izborile plasman u konferencijska finala. San Francisco 49ersi su dugo vremena bili sinonim bilo koje priče o američkom fudbalu.

Ekipa sa pet naslova prvaka, sa pet konferencijskih titula, sa 18 divizijskih naslova. Ekipa u kojoj su igrali O. J. Simpson, Joe Montana, Jerry Rice, Steve Young, ekipa koja je trenirao  Bill Walsh. Ali ekipa koja već dugo čeka jedan pravi rezultat, od 1994.godine.

Sada su nakon sinoćnje pobjede vrlo blizu. U polufinalu konferencije su na svom, već drevnom Candlestick Parku pobjedili New Orleans Saintse 36:32. I to kako.

Na najslađi mogući način, TD Vernona Davisa devet sekundi prije kraja. Sama utakmica je bila sjajna. Krenuli su domaćini sa TD-a za 14:0, Vernon Davis i Michael Crabtree su pohvatali dodavanja Alexa Smitha. Gosti su se vratili do poluvremena zahvaljujući Jimmyju Grahamu i Marquesu Colstonu. Kompletan preokret Saintsi prave 1:37 sekundi prije kraja.

Drew Brees je kompletirao 66 yardi dugo dodavanje za Jimmyja Grahama za 29:32. 49ersi se nisu predali. Odlučili su ići do kraja bez field goala i uspjeli su. Alex Smith  je pronašao Vernona Davisa za erupciju oduševnja na stadionu i suze tight enda San Francisca.  Alex Smith je osvojio 299 yardi, imao je 3 TD, Vernon Davis 2 TD uz 180 yardi.

Drew Brees je zadnju utakmicu u ovoj sezoni za Saintse zaključio sa 4 TD, dva presjećena dodavanja i izborene 462 yarde.

U polufinalu AFC konferencije, dileme nije bilo. New England Patriotsi su zaustavili i nadigrali Tima Tebowa i Denver Broncose 45:10. Sve je bilo gotovo već na poluvremenu na koje su domaćini otišli s vodstvo 35:7. Tom Brady je već u prvom dijelu podijelio rekordmnih pet dodavanja za TD u play off utakmici.

Brady je utakmicu završio s 363 osvojena yarda i šest TD-a za izjednačenje rekorda sa najviše TD dodavanja u jednoj utakmici play offa. Tim Tebow je bio preskroman, nije ostvario niti jedan TD, tek je osvojio malih 136 yardi.

Rezultati polufinala play offa:

AFC konferencija:
New England Patriots - Denver Broncos 45:10
Baltimore Ravens - Houston Texans

NFC konferencija
Green Bay Packers - New York Giants
San Francisco 49ers - New Orleans Saints 36:32

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.