Aktuelni prvaci ostali bez doigravanja
Tony Romo je odveo Dallas do pobjede nad Philadelphijom

Završen regularni dio NFL-a

Aktuelni prvaci ostali bez doigravanja

Utakmicama posljednjeg kola okončan je regularni dio sezone u NFL-u. U posljednjem kolu plasman u doigravanje osigurala su dva tima u AFC-u Baltimore i NY Jetsi, dok su otpali Houston Texansi koji su bili u igri.

Regularni dio sezone je iza nas, a sada slijedi ono najvažnije. Pauze nema, jer već u subotu počinje doigravanje. Ono što je najvažnije jeste činjenica da ćemo imati novog prvaka s obzirom da aktuelni prvaci Pittsburgh Steelersi nisu uspjeli izboriti ni doigravanje.

U direktnom obračunu za prvo mjesto u NFC Eastu Dallas je sa visokih 24:0 bio bolji od Philadelphije i tako osvojio prvo mjesto zbog boljeg međusobnog duela. Ipak, oba tima su izborila doigravanje, a već u subotu igraju ponovo za plasman u polufinale NFC-a.

U NFC Northu plasman u doigravanje su osigurali već ranije veliki rivali Minnesota i Green Bay, Chicago je završio kao treći sa skorom 7-9 što je ispod svakog nivoa, dok je Detroit završio sezonu sa 2-14 što je veliki napredak u odnosu na prošlogodišnjih 0-16.

New Orleans Saintsi su ušli u crnu seriju u najgorem mogućem trenutku. Nakon trinaest uzastopnih pobjeda upisali su tri vezana poraza i sezonu završili sa 13-3. Pred doigravanje ovakva forma nimalo ne veseli navijače Saintsa. Prošlogodišnji finalisti Super Bowla Arizona Cardinalsi šesti su učesnik doiggravanja u NFCu. Cardinalsi osvojili prvo mjesto u Westu sa 10-6 skorom i dvije pobjede više od San Francisca koji je imao 8-8.



U AFC-u je bilo mnogo zanimljivije, posebno u ovih posljednjih nekoliko kola. U Eastu su New England Patriotsi opravdali ulogu favorita i na krilima sjajnog Toma Bradyja osvojili prvo mjesto sa skorom 10-6. Drugo mjesto i plasman u doigravanje osigurali su NY Jetsi koji su sezonu završili sa 9-7, ali su dobili i mladog QB Marka Sancheza koji je već u svojoj prvoj sezoni pokazao da će imati veliku karijeru.

Najneizvjesnije bilo je u AFC Northu. Prvo mjesto su osvojili odlični Cinncinati Bengalsi sa 10-6, a iza njih su ostali Baltimore Ravensi i Pittsburgh Steelersi sa 9-7. Ravensi su zbog boljeg međusobnog duela bili drugi i otišli u doigravanje, dok Steelersima slijedi velika rekonstrukcija momčadi tokom narednog ljeta.

Na Jugu su najbolji bili Indianapolis Coltsi koji su upisali samo dva poraza i to oba u posljednja dva kola. Iza njih su ostali Houston sa 9-7, Tennessee sa 8-8 i Jacksonville 7-9, ali ni jedan od ova tri tima nije uspio proći u doigravanje.

Momčad s najboljom formom u ovom trenutku su sigurno San Diego Chargersi koji su upisali jedanaest pobjeda u nizu i sezonu završili kao prvi u AFC Westu sa 13-3. Predvođeni sjajnim Philippom Riversom Chargersi nisu bez šansi ni da osvoje Super Bowl.

Direktan plasman u polufinale NFC-a izborili su New Orleans i Minnesota, a u AFC-u Indianapolis i San Diego. Wild card pozicije u NFC-u osigurali su Green Bay, Arizona, Dallas i Philadelphia, a u AFC-u Cinncinati, Baltimore, NY Jets i New England.

Parovi doigravanja:

Cinncinati – NY Jets i New England – Baltimore (AFC), Dallas – Philadelphia i Arizona – Green Bay (NFC).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.