Alberto Contador pobjednik ovogodišnjeg Gira

Ponovo nakon sedam godina

Alberto Contador pobjednik ovogodišnjeg Gira

Španac Alberto Contador, član ekipe inkoff-Saxo pobjednik je ovogodišnjeg izdanja utrke Giro d'Italia koja je završila u Milanu. Contadoru je to drugi trijumf na Giru nakon što je pobijedio nakon 2008. godine. Tako je postao tek drugi biciklist nakon Francuza Bernarda Hinaulta koji je najmanje po dva puta slavio na tri najprestižnije biciklističke utrke (Tour de France, Giro, Vuelta).

Kao već po nekoj tradiciji, pobjednika velike utrke smo dobili i prije posljednje etape koja se vozila od Torina do Milana i koja je bila duga 178 kilometara. Contador je imao dvije minute prednosti pred Talijanom Fabijom Aruom i uspio je obraniti veliku prednost. Aru je na kraju imao 1.53 minute zaostatka, a treći je bio Španac Mikel Landa sa više od tri minute zaostatka. Pobjedu u posljednjoj etapi izborio je Belgijanac Iljo Keisse (Etixx - Quick-Step) ispred Australca Lukea Durbridgea (Orica-GreenEdge) i Nijemca Rogera Klugea.

Na početku godine Contador je najavio da želi ove sezone osvojiti Giro i Tour de France, te tako postati prvi biciklist kojemu je to uspjelo nakon Marca Pantanija 1998. godine. Prvi dio teškog zadatka je ostvario, sada ga čeka nastup na Touru koji starta 4. jula. Međutim, na Touru će nastupiti i nekoliko sjajnih biciklista koji nisu nastupili na utrci po Italiji kao što su Chris Froome, Nairo Quintana, Vincenzo Nibali i Thibaut Pinot.

Ukupni poredak:
1. Alberto Contador (Špa / Tinkoff - Saxo) 88:22:25
2. Fabio Aru (Ita/ Astana) +1:53
3. Mikel Landa (Špa / Astana) +3:05
4. Andrey Amador (Kos / Movistar) +8:10
5. Ryder Hesjedal (Kan / Cannondale) +9:52...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.