Alberto Contador preuzeo vodstvo na Vuelti

Fabio Aru ostvario etapnu pobjedu

Alberto Contador preuzeo vodstvo na Vuelti

Talijan Fabio Aru (Astana) pobjednik je 11. etape biciklističke utrke "Vuelta a Espana" vožene od Pamplone do vrha uspona na kojemu je smješten samostan Santuario de San Miguel de Aralar u dužini od 153.4 kilometara, dok je Španac Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Aru se izdvojio iz skupine favorita otprilike kilometar prije cilja, te je uspio zadržati šest sekundi prednosti u odnosu na tri najbliža pratitelja, Španjolce Alejandra Valverdea (Movistar), Joaquina Rodrigueza (Katusha) i Contadora, dok je petoplasirani Britanac Chris Froome (Sky) stigao na cilj sedam sekundi iza Arua.

U ukupnom redoslijedu Contador sada ima 20 sekundi prednosti u odnosu na drugog Valverdea, koji je malo smanjio zaostatak zahvaljujući bonifikacijskim sekundama, dok je na trećem mjestu Kolumbijac Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep) sa 1:08 minuta slabijim vremenom od Contadora.

Jedan od favorita za pobjedu uoči početka "Vuelte", Kolumbijac Nairo Quintana (Movistar), koji je ranije ove godine pobijedio na "Giru d'Italia", odustao je zbog loma ramena u uvodnoj fazi 11. etape. Quintana je pao već tokom 10. etape vožene na kronometar u utorak i zbog toga izgubio vodeće mjesto u ukupnom redoslijedu, te skliznuo na 11. poziciju u poretku, a novi trenutak dekoncentracije u srijedu koštao ga je povrede i odustajanja.

Rezultati 11.etape:
1. Fabio Aru (Ita / Astana) 3:41:03
2. Alejandro Valverde (Špa Movistar) +0:06
3. Joaquin Rodriguez (Špa / Katusha) +0:06
4. Alberto Contador (Špa/  Tinkoff-Saxo) +0:06
5. Chris Froome (VB / Sky) +0:07

Ukupni poredak:
1. Alberto Contador (Špa / Tinkoff-Saxo) 40:26:56
2. Alejandro Valverde (Špa / Movistar) +0:20
3. Rigoberto Uran (Kol / Omega Pharma-QuickStep) +1:08
4. Chris Froome (VB / Sky) +1:21
5. Joaquin Rodriguez (Špa/ Katusha) +1:35

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.