Alibašić: Pokušat ću da odgovorim na izazove koji me čekaju

Mlada nada bh. atletike

Alibašić: Pokušat ću da odgovorim na izazove koji me čekaju

D. Vejo

Član Atletskog kluba „Sloboda Tehnograd“ Nermin Alibašić mlada je nada bh. atletike. 

Odluka, da baš kraljica sportova bude ta kroz koju će graditi svoj duh, karakter i ličnost datira još od malih nogu. Sve je upućivalo na to da će njegovo sportsko opredjeljenje biti vezano za trčanje, uzimajući u obzir da se prije atletike okušao u košarci i fudbalu.

„Sport kao sport, oduvijek sam volio pratiti. To pokazuje i činjenica da sam još kao mali, krenuo da se bavim košarkom koju sam igrao neko vrijeme, zatim sam se prebacio u najvažniju sporednu stvar na svijetu, a to je fudbal, gdje sam takođe imao veliku želju da se oprobam. Pored tih sportova, uvijek sam uporedo pratio i atletiku. Za izlazak na tartan stazu, zaslužan je moj profesor fizičkog vaspitanja u srednjoj medicinskoj školi, Isak Šljivić. Njegova želja bila je da trčim 100 metara na školskom takmičenju, gdje su me i primjetili rukovodeći iz AK Sloboda, koji su me pozvali da trčim za njihov klub. Gdje se i danas nalazim“, rekao je Nermin Alibašić.

Pored volje, truda i rada, povrede su nešto o čemu svaki sportista ne želi da razmišlja, ali ipak su sastavni dio istog. Fudbal je tu načinio veći korak, gdje je, prema riječima Nermina, nastala jedna ozbiljnija povreda koju vuče i danas.

„Išao sam na mnoga takmičenja do sada. Bilo je tu od prvih, drugih pa do trećih mjesta. Odličja ne izostaju, ali sve trke do sada idu uz dozu opreznosti. Razlog tome je što već duži period imam povredu, koja je nastala dok sam još fudbal igrao“, dodaje Alibašić.

Povrh svega, obrazovanje je nešto bez čega jedan sportista ne može. Rijetki su oni koji uspiju usklađivati fakultet sa sportom i tako ostvariti zacrtani cilj. Slučaj kod ovog mladog bh atletičara je drugačiji. Upravo trka i ljubav, omogućuje mu da ne zapostavi kako jednu tako i drugu obavezu.

„S obzirom da sam student, ove sezone ću malo usporiti. Trudiću se da stignem ispuniti sve svoje obaveze i tako uz školovanje, da ostvarujem dobre rezultate i u atletici. Želja mi je napraviti što bolji rezultat na ekipnom prvenstvu BiH, koje će se ove godine održati u Zenici“, ističe on.

Pripreme su u punom jeku. 

„Zdrav sam trenutno što mi je i najvažnije ostalo će doći samo od sebe, nadam se. Ova tamičarska godina nudi mnogo izazova, a ja ću pokušati da odgovorim na njih, na najbolji mogući način“, riječi su mladog atletičara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi