Alić i Mešić najveći bh. aduti na Balkanskom prvenstvu
Foto: EPA

Naša ekspedicija bez Tuke i Pezera

Alić i Mešić najveći bh. aduti na Balkanskom prvenstvu

Dž. Mrakić

U rumunskom gradu Pitestiju, 1. i 2. dana u narednom mjesecu, održat će se 74. po redu izdanje Balkanskog prvenstva u atletici za seniore.

Boje tima Bosne i Hercegovine branit će 19 takmičara i takmičarki, a pojedini bh. atletičari trebali bi ostvariti nastupe u više disciplina.

Seniori koji će nas predstavljati u muškoj konkurenciji su Hamza Alić (kugla), Osman Junuzović (3000m SC), Dejan Mileusnić (koplje), Rusmir Malkočević (400m prepone, 4x400m), Dušan Babić (1500m, 800m, 4x400m), Marko Jovičić (800m), Mahir Kurtalić (110m prepone), Aleksandar Šešić (koplje), Kemal Mešić (kugla) i Borislav Dragoljević (200m, 400m, 4x400m).

Ženski dio naše ekspedicije čine Tanja Marković (dalj), Mladena Petrušić (sedmoboj), Rahima Zukić (3000m SC), Stefani Vukajlović (kladivo), Milica Ožegović (400m, 4x400m), Gorana Cvijetić (100m prepone, 4x400m), Vladana Gavranović (800m, 1500m, 4x400m), Gorana Tešanović (kugla, disk) i Nikolija Stanivuković (sedmoboj, vis).

Atletski savez Bosne i Hercegovina najveće nade polaže u naše bacače kugle, Hamzu Alića i Kemala Mešića. Oni su na prošlogodišnjem izdanju skromnim hicima 19,13 (Alić) i 18,94 (Mešić) osvojili srebrnu i bronzanu medalju, a s obzirom da su im najbolji hici u ovoj sezoni, koji iznose 20.67 i 20.49, daleko bolji od ovih rezultata, vjerujemo da nas čeka zanimljiva borba za zlatnu medalju između naša dva atletičara.

Naš tim će u Rumuniji nastupiti bez dva naša najperspektivnija atletičara, Amela Tuke i Mesuda Pezera. Naš najbolji atletičar i trenutno prvi srednjoproguraš svijeta, Amel Tuka, odlučio je izostaviti ovogodišnje izdanje Balkanskog prvenstva iz svog takmičarskog rasporeda kako bi se što bolje pripremio za nadolazeće, prvo u njegovoj karijeri, Svjetsko prvenstvo u Pekingu.

Mesud Pezer, momak koji je sa samo 20 godina već bacio kuglu skoro 20 metara (19.99m), odlazak u Rumuniju propustit će zbog ispunjenosti kvote. Naime, unutar jedne discipline za određenu državu ima mjesta za maksimalno dva takmičara. Ta dva mjesta upražnjena su našim najvećim uzdanicama na prvenstvu, Kemalu Mešiću i Hamzi Aliću.

Vrijedi istaći da je RAF (Rumunska atletska federacija) obznanio da će novčano nagraditi najboljih 10 rezultata u muškoj i u ženskoj konkurenciji po bodovnim tablicama IAAF-a. Nagradni fond prvenstva iznosi 40 hiljada eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.