Alić: Idealan scenarij? Ja i Mešić u finalu, Tuki medalja

Najbolji bh. bacač kugle uoči odlaska u Peking

Alić: Idealan scenarij? Ja i Mešić u finalu, Tuki medalja

D. Kurbegović

Najbolji bh. bacač kugle Hamza Alić, prvi je atletičar koji je ispunio normu za Svjetsko prvenstvo u Pekingu, te Olimpijske igre u brazilskom Riu. Ovaj 36-godišnjak rodom iz Srebrenice, večeras će zajedno sa svojim trenerom Mehmedom Skenderom otputovati za Kinu, gdje se u Pekingu od 22. do 30. avgusta održava Svjetsko prvenstvo u atletici.

Prije samog odlaska u Kinu, Alić je u razgovoru za SportSport.ba govorio o očekivanjima u Pekingu, te nastupima ostalih atletičara na prvenstvu.

"Večeras putujemo zajedno sa svojim trenerom za Peking, imat ćemo pet dana da se prilagodimo na klimu i vremensku razliku. Znam da je velika vlaga tamo jer sam nastupao na Olimpijskim igrama, nadam se da ću se do takmičenja prilagoditi na sve što me očekuje. Malo me je poremetilo, što u posljednje vrijeme nisam nastupao na nekim takmičenjima, ali dobro sam trenirao i vjerujem da to neće biti hendikep za mene. Ovo je za mene šesto Svjetsko prvenstvo zaredom i očekujem iskreno da mogu ostvariti plasman u finale. Kvalifikacije će biti održane 23. avgusta prijepodne, te se nadam da će mi hitac od 20,30 metara možda biti dovoljan za finale. Norma je 20, 60 metara, ali po običaju nju ispune samo pet ili šest takmičara, dok se drugi plasiraju po rezultatu, a tu vidim svoju šansu", nada se Alić.

O nastupima druge dvojice atletičara, Kemala Mešića i Amela Tuke.

"Plasman mene i Mešića u finale, te medalja za Tuku bio bi idealan scenarij, ali želje su jedno, a kada izađete na stazu, to je nešto sasvim drugo. Mešić se nalazi u najboljim godinama, u dobroj je formi i imao je dobre rezultate ove godine. Kada je u pitanju Tuka, on je sigurno favorit za medalju, vlasnik je najboljeg rezultat u Svijetu, te sam uvjeren da će ostvariti dobar rezultat u Pekingu. Velika stvar za našu zemlju bi bila, da se iz Kine vratimo s medaljom, to bi vjerujem promijenilo odnos države prema ovome sportu i podstaklo ljude da ulažu u vrhunske sportiste u našoj zemlji", kazao je za SportSport.ba Hamza Alić.

Hamza Alić ove je godine  na Međunarodnom mitingu u Slovenskoj Bistrici bacio kuglu 20,67 metara, čime je ispunio normu i normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Sjajnu formu je potvrdio na pojedinačnom seniorskom prvenstvu BiH, s dužinom od 20,44 metara, a sjajno je bacao i na zeničkom mitingu sa također bačenih 20,44 metra, dok je na Evropskim igrama u Bakuu kuglu bacio 20,26 metara.

Alić je u svojoj karijeri na Mediteranskim igrama osvojio srebrenu i bronzanu medalju 2005 i 2009. godine, najbolji rezultat na Svjetskim prvenstvima mu je deveto mjesto iz Berlina 2009. godine. Dok je najveći uspjeh u historiji naše atletike, kada su u pitanju velika takmičenja ostvario 2013. godine, kada je na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Goteborgu osvojio drugo mjesto s bačenih 20.34 metra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.