Amel Tuka ostaje bez konkurencije u Rio de Janeiru?

Kenijci će biti diskvalifikovani sa Olimpijskih igara?

Amel Tuka ostaje bez konkurencije u Rio de Janeiru?

Predsjednik IAAF-a Sebastian Coe najavio je da bi Kenija mogla biti diskvalifikovana sa Olimpijskih igara u Rio de Janeiru jer njena atletska federacija ne radi u skladu sa Svjetskom anti-doping agencijom.

Keniji ne ide u prilog ni to što su prošle sedmice propustili posljednji rok do kada su trebali dokazati da ne varaju, te bi ih sada mogle dočekati veoma teške posljedice.

"Moramo da budemo mnogo više aktivni. Svjestan sam da pojedine zemlje izazivaju neproporcijalnu štetu za atletiku. I da, to znači da ćemo te zemlje, ukoliko budemo morali, izbaciti sa Svjetskog prvenstva ili Olimpijskih igara", rekao je Coe. 

Zbog učešća vlade u prikrivanju dopinga u novembru mjesecu prošle godine, Rusija je dobila suspenziju iz svih atletskih takmičenja.

Ukoliko ova sudbina zadesi i Keniju, zemlju koja je jedna od najuspješnijih nacija kada je u pitanju atletika, onda bi to značilo da će Amel Tuka ostati bez najozbiljnije konkurencije u Rio de Jeneiru.

Podsjetimo da je Tuka na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu imao problema upravo sa Kenijcima koji su ga gradili tokom trke i onemogućili ga da u konačnici osvoji zlatnu medalju. Također, čovjek koji je aktuelni svjetski prvak na 800 metara David Lekuta Rudisha dolazi upravo iz Kenije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi