Amel Tuka poput drevnog boga brzine Hermesa

Večeras trči u Briselu

Amel Tuka poput drevnog boga brzine Hermesa

Dž. Mrakić

Amel Tuka večeras će u Briselu nastupiti u finalu Dijamantne lige u utrci na 800 metara.

Najbrži srednjoprugaš svijeta u 2015. godini današnjom utrkom zaključit će nastupe u ovoj sezoni, a eventualnom pobjedom mogao bi postati prvi atletičar iz Bosne i Hercegovine kojem je pošlo za rukom da bude pobjednik Dijamantne lige. 

Ipak, dosta toga zavisit će i od plasmana trenutno prvoplasiranog u utrci za dijamant Nijela Amosa, koji ne bi smio zauzeti niti 2. niti 3. mjesto kako bi naš atletičar došao do titule.

Inače, Amel Tuka „preko noći“ postao je inspiracija mnogim mladim sportistima širom Bosne i Hercegovine, međutim njegova postignuća impresionirala su i mnoge van sportskih zbivanja. Zahvaljujući svojim vrhunskim nastupima, „Bosanska gazela“ i „Kakanjska raketa“ samo su neki od epiteta koje je naš atletičar zadužio kod žitelja Bosne i Hercegovine. 

Međutim, Tuki bi, pored ovih nadimaka, mogao pripasti još jedan – Hermes. Edin Veladžić, student iz Bihaća, crtežom se odlučio zahvaliti Tuki na promociji naše zemlje i poželjeti mu sreću na večerašnjem nastupu u finalu Dijamantne lige.

Umjesto sprinterica s nezavezanim pertlama, Tuki su na crtežu dodijeljene čizme drevnog boga brzine Hermesa, u ruci drži jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine, a iza njega, u pozadini, nalazi se dijamant na koji će najbolji bh. atletičar, ne sumnjamo, večeras strastveno ciljati.

Crtež možete pogledati OVDJE.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.