Amel Tuka predvodi elitu u Zenici

Sedmi međunarodni atletski miting

Amel Tuka predvodi elitu u Zenici

D. Kurbegović

Sve je spremno za ovogodišnji, 7. međunarodni atletski miting "Zenica 2016" koji će biti održan 1.juna, a na kojem će učestvovati rekordnih oko 150 takmičara iz zemalja iz Evrope i s drugih kontinenata.

Značajni rezultati naših atletičara i bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva iz Pekinga Amela Tuke, obavezali su nas da ovaj miting podignemo na značajno veću razinu. Sedam dana prije mitinga na odličnom smo putu da to i uradimo. Ne mogu sa sigurnošću to, sada, i potvrditi, ali vjerujem da ćemo uspjeti- kazao je Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora Mitinga, Atletskog kluba Zenica i Atletskog saveza BiH.

Kaknjo je istakao kako će ovogodišnji miting biti susret i 10- tak olimpijaca, od čega bi ih čak petorica trebala nastupiti u bacanju kugle, u kojoj naša zemlja ima čak trojicu atletičara s ispunjenom normom za Rio de Janeiro.Osigurali su, kaže, već oko 80 odsto budžeta, a nagrade za najvrednije rezultate i najbolje po disciplinama, značajno su ove godine povećane. Ukupni nagradni fond je 10.200 eura.

"Još ćemo vidjeti hoće li ovo biti preporod atletike, ali će sigurno ostaviti traga na atletiku u Zenici. Do sada smo dobili prijave iz 30-tak zemalja, ali smo prihvatili iz 20-tak, jer ne možemo sve prihvatiti", kazao je direktor Mitinga Aziz Kevelj. On je spomenuo i favorite po disciplinama, među kojima su i naš Tuka na 800 metara, zatim u kugli Stipe Žunić, Bugarin Georgi Ivanov, naši Mesud Pezer i Hamza Alić, u koplju Dejan Mileusnić.

"Ovo će biti jedan od najvažnijih i najvećih događaja. Tuka je upravo poletio u Ameriku iz Amsterdama i dolazi nam 30. maja, poslije mitinga u SAD-u. U usponu je forme pred Olimpijadu. Ovo će, uz Olimpijske igre, biti najljepša trka za njega" kazao je bh. selektor Elvir Krehmić. On je dodao kako je Hamza Alić također u formi i ove će subote nastupiti u Slovenskoj Bistrici, a Mesud Pezer danas nastupa na jednom mitingu u Africi.

"Dejan Mileusnić, nakon povratka iz Poljske, ima jednu povredu, ali se nadamo da će se oporaviti i da će biti spreman da ispuni i olimpijsku normu" kazao je Krehmić, koji vjeruje da će ovo biti godina bh. atletike.

"Iskreno se nadam da će povreda aduktora proći, jer se nalazim u izvrsnoj formi. Nadam se da ću ispuniti normu za Evropsko prvenstvo, ali i za Olimpijadu" kazao je Mileusnić, koji je dodao da mu je poseban motiv nastupiti pred svojim navijačima.

Satnica: 15 sati: Kladivo (M+Ž), 16,05: Disk (Ž), 16,30: Vis (Ž) i Dalj (M), 17,05: 110 m prepone, 17,15: Ceremonija svečanog otvaranja; 17,30: 100 m (Ž), 17,40: 100 m (M), Dalj (M) i Kugla (M), 17,55: 400 m (Ž), 18,10: 3.000 m (M) i Disk (M), 18,25: 1.500 m (Ž) i 18,40: 800 m (M).

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi