Amerikanci dijele stipendije za eSport

Igrači i zarađuju novac

Amerikanci dijele stipendije za eSport

S. Bošković

Alex Filutze sjedio je u dnevnoj sobi svoje kuće kad je čuo vijesti u koje on nije vjerovao, a još manje njegovi roditelji. 

Naime, on je primio punu stipendiju na univerzitetu Kansas Wesleyan za novi školski sport - profesionalno igranje video igara. 

"Nisu mi vjerovali. Oni nisu imali pojma da stipendije za eSport postoje, ali ne znaju ni mnogi drugi roditelji za to. Većina ih je skeptična kad čuju da neko plaća njihovoj djeci da igraju video igre". 

Dvije godine nakon primanje stipendije Filutze je predsjednik eSport programa na Kansas Wesleyan univerzitetu i ponekad promoviše govorima eSport. Ovaj student već dvije godine igra League of Legends, a nastavit će i u trećoj. On je ujedno i prvi student koji je na ovom univerzitetu primio eSport stipendiju. 

Filutze i Kansas Wesleyan univerzitet su dio mnogo većeg sustava koji pokušava da spoji sve univerzitete u jednu asocijaciju, a već postoji i Nacionalna asocijacija eSport univerziteta, koja je osnovana 2016. godine od strane sedam škola. Danas se u ovoj asocijaciji nalaze 42 škole. 

Tek prije nekoliko godina, tačnije 2014. godine počele su se dijeliti stipendije, a prvi je stipendiju dijelio privatni univerzitet Robert Morris. Dvije godine kasnije, Irvine, univerzitet u Kaliforniji, je postao prvi javni fakultet koji je počeo dijeliti stipendije, a ubrzo su koracima univerziteta Irvine i krenuli ostali univerziteti. Nedavna studija koja je provedena među Amerikancima od 18 do 25 godina pokazuje da ta demografska grupa gleda više eSport, nego sve ostale tradicionalne sportove kombinirano i nije ni čudo da se sve više univerziteta odlučuje na davanje stipendije igračima.

Količina novca koje univerziteti dijele za stipendije variraju, no i dalje je ta količina manja nego što sportaši iz tradicionalnih sportova dobivaju. Stariji igrači i prvotimci dobiju oko 5000 dolara, dok oni mlađi i zamjene dobiju oko 2500 dolara. Pored toga, studenti dobiju i oko 2000 dolara u školarini. Primjera radi, univerzitet Robert Morris daje 19.000 dolara, od čega polovina ide da se pokriju troškovi sobe za igranje, dok ostatak ide na troškove studija. Osoba s početka teksta, Alex Filutze, prima oko 20.000 dolara godišnje.

Igrači/studenti također mogu osvojiti novac kroz igranje raznih turnira kao što je Univerzitetska League of Legends liga u kojoj se, u četvrtoj sezoni, takmiči preko 300 škola, a prošlogodišnji drugoplasirani univerzitet Robert Morris nagrađen je s 15 hiljada dolara po igraču, dok je prvak lige Univerzitet Britanska Kolumbija osvojio 30.000 dolara po igraču. Ovo je jedna od najvećih razlika od odnosu na NCAA organizaciju koja igračima ne plaća. 

Unatoč novcu koji se nudi, univerziteti teško privlače potencijalne i najbolje igrače. Najveći problem je što škole ne mogu direktno kontaktirati igrače, nego ih moraju dodati u "friend listu" unutar igre, a sami igrači ih moraju prihvatiti i često sve zavisi od toga da li sami igrač zna da li fakultet ima eSport stipendijski program ili ne. 

S obzira na to sve univerziteti su počeli preko telefona zvati studente koji su se aplicirali kako bi provjeri da li igraju neku video igru, Na univerzitetu Robert Morris svi igrači koji su rangirani visoku unutar igre su skautirani i pozvani da pohađaju spomenutu školu. 

Naprimjer, Tony Chau primio je stipendiju univerziteta Maryvilles jer su ga znali pojedini studenti. 

"Ova stipendija pomaže mi da radim ono što volim dok idem u školu i s tim činim svoje roditelje sretnim". 

Najviše je zastupljena igra League of Legends, no Hearthstone, kartaška igra, te pucačina Overwatch se također sve češće nalaze na listi igara za koje univerziteti traže igrače. 

"Ovo je za nas nova teritorija", kaže Matt Thompson koji je predsjednik Kansas Wesleyan univerziteta.

"Ne tražimo nešto što ima rok trajanja. Ukoliko League of Legends prestane biti popularan nećemo onda ugasiti eSports program, a ako se pojavi nešto novo što će sami studenti igrati to ćemo i uvesti. Stvari se mijenjaju vremenom i nadam se da ćemo biti fleksibilni i nastaviti se prilagođavati novim trendovima".

Studenti na univerzitetu u Indiani su tražili da se uvede eSport program, a u uprava fakulteta bila je zainteresirana za to. 

"Studenti su vidjeli da je to novi hit", rekao je Kyle Klinker, eSport koordinator na Indiana Tech univerzitetu. 

Još jedan bitan faktor za ekspanziju eSporta na univerzitetima je sama cijena istog. Održavanje gaming turnira i sponzoriranje istih je mnogo jeftinije nego kreiranje novih timova u u ostalim sportovima, s obzirom na to da je potrebno mnogo manje novca i prostora. Odražavanje eSport takmičenja košta od 25.000 dolara, pa do 60.000 hiljada. Pored toga, na univerzitete dolaze i oni studenti koji nisu imali u planu da studiraju. Mnogi od njih nisu zainteresirani da postanu profesionalni igrači, ali su tu zbog takmičenja i donekle besplatnog obrazovanja. 

Adam Farm, pomoćni trener LoL ekipe na Robert Morris univerzitetu kaže: 

"Igrači dolaze ovdje radi edukacije, ali ne i da igraju kasnije profesionalno". 

"Profesionalna eSport scena nije previše dobro povezana s ovom univerzitetskom. Ali, eSport je ovdje da ostane. Kako tehnologija bude napredovala tako će i buduće generacije biti više povezane s digitalnim svijetom i eSport će nastaviti rasti", riječi su Kylea Klinkera, koji je još dodao: 

"Živimo u takvom dobu. Mladi su povezani s video igrama i to postaje ljudska priroda. Jednog dana će eSport biti popularniji nego tradicionalni sport, ako to već i nije. eSport ne ide nigdje i ovdje je da ostane". 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi