Amina Kajtaz: Ponosna sam jer na SP predstavljam BiH

U Kazanju će biti dio bh. reprezentacije

Amina Kajtaz: Ponosna sam jer na SP predstavljam BiH

A. Beganović

U ruskom Kazanju počelo je Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima, a u plivanju će i naša zemlja imati svoje predstavnike.

Između ostalog Bosnu i Hercegovinu će u Kazanju predstavljati i mlada 18-godišnja plivačica Amina Kajtaz od koje se u budućnosti mnogo očekuje.

Amina dolazi iz sportske porodice, otac Sead je legendarni fudbaler Veleža, a mama Maja svojevremeno je bila državna prvakinja u plivanju.

"Rođena sam prije osamnaest godina, u porodici u kojoj se  svi bave sportom. Otac Sead nekadašnji fudbaler, mama Maja državna prvakinja u plivanju, a starija sestra Delila,  viceprvakinja Bosne i Hercegovine u plivanju. Mama je prenijela ljubav prema ovom sportu na mene i na sestru. Sa šest godina sam otišla  na prvi plivački trening. Od tada pa do danas osvojila sam preko 400 medalja, 14 ličnih pehara, raznih priznanja, mnogo sam putovala. Napornim radom uspjela sam se izboriti da osam godina uzastopno budem birana za najbolju sportašicu Grada Mostara. Vlasnica sam mnogih državnih rekorda u disciplini leđno i delfin", govori mlada plivačica za SportSport.ba.

Amina će na Svjetskom prvenstvu plivati dvije discipline.

"Na svjetskom prvenstvu ću plivati dvije discipline: 50m i 100m delfin. U proteklom periodu sam dosta radila da popravim vremena i uspjela sam. Prije par dana u Zagrebu sam uzela učešće na državnom Hrvatskom prvenstvu i isplivala državni rekord u disciplini 100m leđno. Da sam ovo vrijeme isplivala prije mjesec dana, mogla sam se pokazati i u leđnom stilu na svjetskom prvenstvu, ali biće prilike da se ode i na druga velika prvenstva. Za svjetsko prvenstvo se pripremam sa jugoslovenskom zvijezdom, danas trenerom Borutom Petričem. Treninzi se rade tri puta dnevno, ali plivam sa ljubavlju pa mi nije teško. Iako sam poslije treninga umorna, zadovoljna sam kad popravljam vremena i to mi je motiv da idem dalje", govori Amina i dodaje:

"Plivanje je sport u kojem stotinke odlučuju. Nekad radite mnogo, pa rezultate ostvarite tek mnogo kasnije nego što ste očekivali. Meni je mnogo teže jer sam dugi niz godina trenirala u Mostaru sa trenericom Balić, u 12,50m dugačkom bazenu. Moj talenat i nešto što me čini drugačijom od drugih plivača, prepoznao je trener Petrič s kojim treniram tek godinu dana u Dubrovniku. Ali ipak sam uspjela da budem dio četveročlane ekipe na Svjetskom prvenstvu. Bosna i Hercegovina je mala država i samo poznavaoci ovog sporta znaju koliko je teško isplivati normu i plasirati se na Svjetsko prvenstvo. U Kazanju očekujem da ću popraviti svoje lične rekorde. Ponosna sam jer predstavljam Bosnu i Hercegovinu."

Uprkos brojnim obavezama Amina nije zapostavila školu, a upisala je i fakultet gdje također ima visoke ambicije.

"Planove imam, naravno i nakon Svjetskog prvenstva, ali o tome ne volim mnogo pričati.  Plivanje je moja velika ljubav i dok ima rezultata, do tada ću i plivati. Upisala sam fakultet, gdje imam velike ambicije da i na tom polju budem najbolja. Nadam se da ću uspjeti. Voljela bih da se mladi više bave sportom. Mogu reći da sam kroz plivanje naučila kako se nositi sa uspjehom, ali i sa porazom. Možda mnogi mladi i ne znaju, ali sport im daje mogućnost  da budu samouvjereni i hrabro koračaju kroz život. Za bavljenje sportom, sada već profesionalno, veoma mi je bitna podrška porodice. Bez njihove pomoći, moj uspjeh sigurno ne bi bio moguć", zaključila je Amina Kajtaz.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.