Amir Ćuran u Austriji brusi trenerski zanat

Bivši odbojkaški reprezentativac BiH

Amir Ćuran u Austriji brusi trenerski zanat

D. Kurbegović

Odbojka u BiH posljednjih godina spala je na niske grane, ovaj sport vode ljudi koji se baš ne razumiju u ovaj sport, a sve je i manje ulaganja. Zbog toga nam talentovani odbojkaši i odbojkašice veoma rano odlaze u inostranstvo kao i treneri, koji nemaju budućnost u BiH.

Amir Ćuran klasični je primjer školovanog sportaša, bivšeg reprezentativca BiH, koji je u nacionalnom dresu skupio 60-tak nastupa. Nakon okončanja igrače karijere u BiH i inostranstvu, Ćuran je bio selektor svih mlađih selekcija BiH, te selektor pionirske reprezentacije. Jedno jutro se probudio, te listajući dnevnu štampu saznao je da je smijenjen sa svih pozicija. To je bio jasan znak da za njega više nema budućnosti u BiH, gdje je kao igrač osvojio toliko titula s različitim klubovima, da mu ne bih mogla biti jedna čitava soba.

Ćuran je svoju sreću našao u Austriji, gdje sada uspješno radi kao trener i brusi svoj trenerski zanat u državi koja zna cijeniti uspješne sportiste i ljude koji su predodređeni na uspjeh. Zanimljivo da je on trener najveće senzacije ovogodišnjeg prvenstva U-17  selekcije u Austriji. Odbojkašice kluba ASKÖ Volksbank Purgstall, Volleyball osvojile su drugo mjesto, gdje su u finalu poražene od Schwechata, koji je više do 50 puta bio prvak Austrije u ovoj konkurenciji. Zanimljivo je da ekipa koju s klupe predvodi Ćuran nikada nije nastupala na završnici prvenstva, oni su finale izborili preko kvalifikacija da bi onda u grupi bili ubjedljivo, prvi, te kasnije lagano prošli i polufinale.

U finalu su poraženi od Schwechata, koji s klupe predvodi još jedan Bosanac iz Brčkog, riječ je o Muhamedu Ali Bajraktareviću. Tako su se u finalu državnog prvenstva susrela dva Bosanca, a da uspješnu priču o trenerima iz BiH učini još ljepšom potrudio se trener iz Doboja, Željko Grbić koji je dobio prvenstvo Austrije u muškoj konkurenciji do 17 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi