Ann Fraser-Pryce zlatna na 60 metara, Španović opet brončana

Šest finala trećeg dana

Ann Fraser-Pryce zlatna na 60 metara, Španović opet brončana

Trećeg, ujedno posljednjeg dana Svjetskog dvoranskog prvenstva u Sopotu, atletičarke su odradile šest finala. Tako su se dijelile medalje na u skoku s motkom, skoku u dalj, trkama na 60, 800 i 3.000 metara i naravno štafeti na 4x400 metara.

Shelly-Ann Fraser-Pryce je nakon silnih naslova svjetske prvakinje na otvorenom (5), na Olimpijadi (2), svoju kolekciju proširila za još jedno, novo iz Sopota. U finalnoj utrci na 60 metara Shelly-Ann Fraser-Pryce sa  7.45. Do srebra je stigla Murielle Ahoure iz Obale Slonovače (7.01), bronce Amerikanka Tianna Bartoletta (7.06)

Chanelle Price je sa najboljim rezultatom sezone od 2:00.09 postala svjetska prvakinja na 800 metara, dok Genzebe Dibaba nakon zlata na 1500 metara iz Istanbula prije dvije godine, dodala sada novo ali na 3000 metara (8:55.04)

Koliko je Dibaba bila ubjedljiva pokazuje i podatak da je Hellen Onsando Obiri ciljem prošla sa dvije sekunde zaostatka, Maryam Yusuf Jamal tri i pol. Yarisley Silva je osigurala zlato u skoku s motkom jer je u prvoj seriji preskočila 4.70, za razliku od Anzhelike Sidorove i Jirine Svobodove.

Francuskinja Éloyse Lesueur je u četvrtoj seriji skočila 6 metara i 85 centimetara, što je bilo dovoljno za zlato. Do četvrte serije je bila vodeća Britanka  Katarina Johnson-Thompson sa 6.81. Ivana Španović je nastavila kontinuitet osvajanja medalja sa velikih takmičenja. U Sopotu je bila treća sa 6.77.

Posljednja utrka je bila ona štafetna na 4x400 metara. Amerikanke su postale svjetske prvakinje sa 3:24.83. Za američku štafetu nastupile su Natasha Hastings, Joanna Atkins, Francena McCorory i Cassandra Tate.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.